Publică un anunț
piatasud.md

Poliția avertizează: Atenție la acțiunile de estorcare de bani și înșelăciune

Poliția avertizează: Atenție la acțiunile de estorcare de bani și înșelăciune

Poliția avertizează cetățenii să fie vigilenți în privința acțiunilor de estorcare de bani și înșelăciune. Suntem îndemnați să ignorăm apelurile și mesajele suspecte, să nu accesăm site-uri necunoscute și să raportăm cazurile la poliție. Schemele sunt simple.

Unul dintre cazuri se referă la apeluri telefonice, prin care se încearcă obținerea resurselor financiare prin crearea unor istorii false precum că ruda persoanei apelate ar fi reținută, după implicarea într-un accident rutier. Pentru eliberarea acesteia sunt cerute sume mari de bani.

Un alt caz de estorcare de bani este cel prin email-uri, prin care “pretinși demnitari” solicită sume de bani pentru ca destinatarii să fie favorizați în cauze penale imaginare.  Persoanele primesc mesaje pe email despre faptul că expeditorul ar avea în posesie imagini compromițătoare cu tentă sexuală/pornografie în care destinatarul ar fi implicat, iar pe cauza respectivă ar fi o declanșată o cercetare penală. Pentru încetarea investigării iarăși sunt cerute sume de bani.

Al treilea caz este cel prin care se  însușesc bani de pe cardul bancar. Infractorii sparg conturile personale ale persoanelor, după care transmit mesaje din numele acestora prietenilor din listă, cu pretinsul motiv că ar avea nevoie urgentă de bani. Scopul este de a obține  numărul cardului bancar, inclusiv și codul CVV, de pe care, ulterior, retrag banii.

Articole similare