Publică un anunț
piatasud.md

Portretul unui tânăr fotbalist: Egor Fiodorov ne dezvăluie secretele succesului

Portretul unui tânăr fotbalist: Egor Fiodorov ne dezvăluie secretele succesului
© Sursa: arhiva personală

De la visul din copilărie la realitatea de a fi un fotbalist profesionist, drumul lui Egor Fiodorov este unul inspirator. Originar din Cahul, acest tânăr talent a urcat treaptă cu treaptă pe scara succesului, ajungând să poarte tricolorul naționalei.

În acest interviu, vom afla cum a reușit să-și transforme pasiunea în carieră și care sunt ambițiile sale pentru viitor.

Cum ai început să joci fotbal? Povestește-mi despre ce te-a motivat să alegi lumea sportului și dacă a fost o decizie influențată de familie, dat fiind faptul că tatăl tău este antrenor de fotbal.

,,Sunt dintr-o familie sportivă şi mereu sportul era ceva deosebit pentru familia noastră. Cu toate acestea, nimeni, niciodată nu m-a impus să frecventez fotbalul. De când eram copil, îl admiram pe tatăl meu cum joacă fotbal, el fiind un exemplu de fotbalist de performanță. Prin urmare, la 7 ani, când am mers în clasa 1, i-am zis tatălui că vreau la fotbal.

Cum a fost pentru tine experiența în cadrul echipei Fc Cahul 2005 și Fc Victoria Chișinău? Cât timp ai jucat pentru aceste cluburi și ce ai învățat?

,,În Fc Cahul 2005 am jucat de la 7 până la 18 ani (2011-2022). De la 11 ani am jucat la Campionatul de juniori în Divizia Națională (acum se numește Superligă) până la 14 ani şi apoi în Divizia A pâna la 17. În tot acest timp, am luat locul 2 de 3 ori. De la 16 ani am început sa mă antrenez cu echipa mare, formată din bărbați. Această perioadă m-a ajutat să ajung la un nivel mai avansat în fotbal și a fost decisivă în cariera mea. Îi mulțumesc primului meu antrenor, președintelui acestui club, Vasile Poroşenco, tatălui meu, Egor Fiodorov, care mi-a fost antrenor la vârsta de 17 ani și lui Dmitrii Arabadji, antrenorul echipei mari. Ei toți m-au ajutat să avansez şi să nu dau mâinile în jos.”

La 18 ani, când s-a închis echipa mare Fc Cahul 2005 ,trebuia să iau o decizie și să aleg unde merg mai departe. Fc Victoria mi s-a părut cea mai bună alegere. În această echipă, apropo, eu am făcut și primii bani în fotbal. În acest club am jucat 2 ani (2022-2024). La fel, pot spune că a fost o experiență de neuitat, iar colectivul nou m-a primit și m-a ajutat să mă încadrez mai ușor. Am cunoscut fotbaliști care jucau la un nivel foarte avansat, datorită cărora eu am obținut doza necesară de motivație și încredere în mine. Cu părere de rău, tot în perioada aceasta, la Victoria, am avut prima trauma gravă (mi-am rupt ligamentele de la gleznă), dar, în final, totul a fost bine. Aș vrea să mulțumesc, și aici, stafului tehnic și antrenorilor acestei echipe, Alexandr Bezimov și Alexandr Novicov.”

Cum te-ai adaptat la Fc Oguzsport Comrat? Cum ai ajuns să joci aici și ce îți place cel mai mult la acest club?

,,Chiar aș dori noii echipe aşa adaptare cum avut eu la Oguzsport. Aici e un colectiv foarte prietenos, pe lângă asta, pe mulți jucatori îi cunoșteam de mic copil şi nici nu a fost nevoie de o adaptare. Mă simțeam și mă simt ca acasă în această echipă. Am ajuns la Oguzsport în sezonul 2022/2023, după ce am jucat jumătate de an la Fc Victoria. Am hotărât sa plec în arendă, timp de jumătate de an, pentru a avea mai multe minute de joc, deoarece la Fc Victoria nu eram mulțumit cu timpul de joc. Iată că din luna iulie a acestui an m-am transferat la Fc Oguzsport. În acest club îmi place colectivul foarte mult, cum se mențin rețelele sociale (Instagram, YouTube), pot spune că aici e unul din cele mai bune social media din țara noastră. La fel, îmi place antrenorul acestui club, Ivan Tabanov, care are un proces de instruire unic și foarte efectiv.”


Ce înseamnă pentru tine să reprezinți naționala? Care sunt sentimentele tale când porți tricoul echipei naționale?

,,Pentru mine este ceva deosebit, e ceea la ce visam din copilărie. Când am purtat tricoul naționalei Moldovei, m-am simțit cel mai mândru om de pe glob, dar în același timp simțeam o responsabilitate mare. Am fost și sunt recunoscător tuturor celor care au contribuit să ajung la Națională.”


Ce părere ai despre nivelul fotbalului moldovenesc în comparație cu alte țări? Ce ar trebui să se schimbe la noi pentru a ajunge la un nivel superior?

,,Fotbalul moldovenesc, comparativ cu alte țări, se află încă într-un stadiu de dezvoltare. Dacă ne uităm la performanțele echipelor naționale și ale cluburilor din Moldova, vedem că acestea întâmpină dificultăți în a concura la nivel internațional. Comparativ cu țările din Europa de Vest sau chiar cu cele din regiune, cum ar fi România sau Ucraina, fotbalul moldovenesc este mai puțin dezvoltat atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și al resurselor umane și financiare.

Ar trebui să se schimbe, în primul rând, infrastructura. Este esențial să se investească în infrastructură, inclusiv în stadioane, centre de antrenament și facilități moderne pentru tineret. Dezvoltarea unor astfel de facilități va atrage talentele și va îmbunătăți condițiile de antrenament pentru jucători. Totodată, un accent mai mare trebuie pus pe academiile de fotbal și pe formarea tinerilor jucători. Dezvoltarea unor programe solide pentru tineri, alături de antrenori bine pregătiți, este esențială pentru a crea o bază solidă de jucători talentați. Și, nu în ultimul rând, finanțare și sponsorizare, fiindcă lipsa resurselor financiare este o problemă majoră. Este important să se atragă sponsori și investitori care să susțină dezvoltarea fotbalului la nivel național. Acest lucru poate include și atragerea unor investiții străine.”


Care este cel mai mare sacrificiu pe care l-ai făcut pentru fotbal?

,,Cel mai mare sacrificiu a fost timpul pe care l-am dedicat și îl dedic fotbalului. Când avem 14-17 ani, în loc să mă distrez, eu mă antrenam. Totodată, şi riscurile asupra sănătății, căci fotbalul este un sport foarte periculos.”


Care sunt punctele tale forte ca fotbalist? Ce te diferențiază de ceilalți atacanți?

,,Sunt foarte rapid, tehnic și am o gândire rapidă. Un factor la fel de important este statura mea, care creează incomodități pentru un alt apărător. Mereu sunt încrezut în mine și niciodată nu simt presiunea din partea echipei adversare. Acest lucru l-am preluat de la tatăl meu.”


Care a fost cel mai frumos moment din cariera ta până acum?

,,E o întrebare bună, dar și dificilă, fiindcă am avut o mulțime de momente frumoase în cariera mea. Unul deosebit s-a întîmplat în al doilea meci, după debutul meu de Fc Cahul 2005. Echipa mare a ieșit la schimb, în ultimele 15-20 minute, iar eu am marcat primul meu gol în fotbalul de bărbați. A fost un moment de neuitat pentru mine și familia mea, țin minte că am avut și piele de găină.”


Ce faci în timpul liber când nu te antrenezi? Ai alte hobby-uri în afară de fotbal?

,,De mic copil iubesc jocurile video, mai ales Fifa și filmele. La fel, timpul meu liber îl petrec cu familia și amicii mei. Și, nu în ultimul rând, petrec mult timp cu Iana, prietena mea, cea care mă susține în toate.”


Care sunt obiectivele tale? Unde te vezi peste 5 ani?

,,Principalul meu obiectiv este să fiu om cu literă mare şi, totodată, să devin un fotbalist profesionist care apară culorile țării noastre. Peste 5 ani aş vrea să joc în Echipa Națională de Fotbal a țării noastre cu diploma de la Universitate acasă în dulap!”


Ce sfaturi ai pentru tinerii care visează să devină fotbaliști profesioniști?

,,Dacă visezi să devii fotbalist profesionist, în primul rând, trebuie să muncești din greu şi sa fii foarte disciplinat . Nimic nu vine ușor, așa că antrenamentele constante și determinarea sunt esențiale. Chiar și atunci când întâmpini dificultăți sau ai zile proaste, nu te lăsa descurajat. Învață din greșeli și continuă să mergi mai departe.”

Îți mulțumesc, Egor, pentru experiența împărtășită. Ești un model pentru tinerii din țara noastră și ne-ai demonstrat, încă o dată, că prin muncă și pasiune se pot realiza lucruri mărețe. Îți urez mult succes în continuare!

Autoare: Bianca Gorlenco

Articole similare