Publică un anunț
piatasud.md

Câte femei conduc raionul Cahul? INFOGRAFIC

Câte femei conduc raionul Cahul? INFOGRAFIC

Codul Electoral a fost modificat cu introducerea cotei de gen de 40% (art. 46, alin. (3)). Prevederile au intrat în vigoare în luna august 2019, cu circa 2 luni înainte de alegerile locale generale.

Potrivit noilor prevederi, listele candidaților pentru alegerile parlamentare și locale vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.

După finisarea alegerilor și după ce au fost repartizate mandatele, vrem să aflăm câte doamne conduc localitățile din raionul Cahul, și cum s-a schimbat acest număr după ce au fost introduse modificările enunțate.  Datele prezentate mai jos, inclusiv în infografice, sunt colectate de pe site-ul oficial al Comisiei Electorale Centrale. 

Care localități sunt conduse de femei

Chiar dacă pentru înregistrarea candidatului la funcția de primar nu se ținea cont de cota de gen, locuitorii raionului Cahul au o tot mai mare încredere în doamne. Aceasta ne-o demonstrează cifrele. În anul 2015, în raionul Cahul alegerile au fost câștigate de 11 doamne, ceea ce reprezintă circa 29,73% din totalul primarilor aleși, iar în anul 2019, numărul doamnelor alese în fruntea localităților a crescut până la 14, sau aproximativ 38%. Mai mult ca atât, 8 Primare și-au păstrat fotoliul, iar 2 nu au candidat pentru un nou mandat.

Localitățile unde au fost alese Primare noi sunt: Borceag, Burlăceni, Lebedenco, Lopățica, Lucești și Vadul lui Isac.

Ce rol a jucat cota de gen impusă candidaților

Un alt aspect pe care l-am analizat este numărul femeilor consiliere locale și cum a influențat cota de gen asupra rezultatelor finale.

Cifrele analizate ne prezintă o mică creștere comparativ cu anul 2015, aceasta fiind de puțin peste 5,5 p.p. Cota de gen impusă de către CEC la înregistrarea candidaților pe liste în mediu nu este atinsă în raionul Cahul. Procentul doamnelor în consiliile locale din raionul Cahul este de 38,52. Numărul aleselor locale a crescut de la 142 persoane în 2015 la 166 persoane în 2019.

Cu toate că cifra medie este una foarte apropiată cotei de gen, nu în toate localitățile este aceiași situație.

Spre exemplu, în localitățile Alexanderfeld, Andrușul de Jos, Baurci, Borceag, mun. Cahul, Larga Nouă, Lebedenco, Roșu, Tartaul de Salcie și Vadul lui Isac, numărul femeilor în consiliul local este foarte mic, chiar dacă în majoritatea dintre aceste sate au fost alese doamne în funcția de primar.

În satul Borceag, din 11 consilieri, 10 sunt bărbați. O situație asemănătoare este și în s. Baurci Moldoveni unde din 11 consilieri, doar 2 doamne sunt prezente în consiliu.

În raionul Cahul avem și exemple inverse: în 4 localități, numărul femeilor din consiliu este mai mare decât numărul bărbaților. Aceste localități sunt: s. A.I. Cuza, s. Bucuria, com. Moscovei și satul Slobozia Mare.

Restul localităților prezintă un echilibru la capitolul gender în consiliul local.

Câte doamne avem în Consiliul municipal Cahul

Consiliul municipal Cahul este codaș la capitolul egalitate de gen. Ca și în anul 2015, din totalul de 27 de consilieri în  Consiliul Municipal Cahul, doar 7 sunt doamne. 

Acestea sunt cifrele, ele niciodată nu mint.

Articole similare