Publică un anunț
piatasud.md

Câți tineri conduc raionul Cahul?

Câți tineri conduc raionul Cahul?

Este o întrebare actuală, mai ales din perspectiva alegerilor locale generale care vor avea loc pe 20 octombrie 2019.

Efectuând o analiză a datelor publice afișate de Comisia Electorală Centrală, putem extrage mai multe concluzii.

Doar 27 de consilieri locali din raionul Cahul au până în 35 de ani

Doar 27 din cei 431 de aleși locali au până în 35 de ani, sau 6,27% din totalul consilierilor. Din 37 de consilii locale, în 19 nu a acces niciun tânăr, iar în alte 11 consilii activează doar câte o persoană cu vârsta de până la 35 de ani.

Satele Alexandru Ion Cuza, Colibași și comuna Lebedenco sunt lideri în ceea ce privește numărul tinerilor care fac parte din consiliul local. În s. A.I. Cuza, din 13 consilieri sătești, 3 au vârsta sub 35 de ani. Cel mai tânăr consilier din Consiliul sătesc A.I. Cuza are 29 de ani. În consiliul local Colibași, din 13 consilieri 3 sunt tineri, iar vârsta celui mai tânăr consilier este de 32 de ani.

În com. Lebedenco, din 11 aleși locali – 3 sunt tineri. Vârsta celui mai tânăr consilier este de 32 de ani.

„Mi-aș dori să fie mai mulți tineri în consiliul local. Tinerii lucrează mult mai operativ, vin în ajutor, au o altă viziune și se gândesc nu doar la ziua de azi, dar și în perspectivă. La alegeri, din partea partidelor vor fi înaintate listele candidaților la funcția de consilieri locali. Și e obligația organizațiilor locale de partid să propulseze în aceste liste mai mulți tineri”, ne-a spus Alexandr Bondari, primarul comunei Lebedenco, raionul Cahul.

Vârsta a 61 la sută din aleșii locali din raionul Cahul depășește 50 de ani. Lider la acest capitol este Consiliul municipal Cahul. Din 27 de aleși locali, 17 sunt mai în vârstă de 50 de ani. Situația este asemănătoare şi în satele din raionul Cahul. În satul Alexanderfeld, raionul Cahul, din 9 consilieri – 8 sunt mai în vârstă de 50 de ani, iar cel mai tânăr consilier are 46 de ani. Aceeași situație eși în satele Baurci-Modloveni, Brînza, Văleni, Taraclia de Salcie.

Conform datelor CEC, vârsta medie a celui mai tânăr consilier din consiliile locale din raionul Cahul este de 36 de ani. Cel mai tânăr ales local are 26 de ani și activează în consiliul local al comunei Cucoara, raionul Cahul.

În 5 consilii locale din raionul Cahul, cel mai experimentat consilier are peste 78 de ani. Astfel, în consiliile locale din Borceag, Moscovei și Slobozia Mare, cel mai în etate consilier are 78 de ani, în consiliul local Doina – 79 de ani, iar cel mai în vârstă consilier din raionul Cahul activează în comuna Manta și are 87 de ani.

Podcalenco Serafim este cel mai în vârstă consilier local din raionul Cahul, iar potrivit Violetei Hîncu, primara com. Manta, raionul Cahul, chiar dacă are 87 de ani, este foarte responsabil, punctual și niciodată nu a întârziat la ședința consiliului.

„As vrea să fie un consiliu format nu doar din tineri. Avem nevoie de cineva mai în vârstă, că au experiență. Vreau să văd în consiliu tineri activi care să vrea să se implice, să aducă o schimbare radicală pentru localitate. Eu am implicat tinerii din sat în activități, în diferite proiecte, ei deja au simțit gustul de a fi lideri în societate și a se implica în rezolvarea problemelor”, ne-a spus Violeta Hîncu.

Ea ne-a mai comunicat că încă nu și-a format echipa de consilieri pentru a candida pentru următorul mandat, dar „se aude” prin localitate că mai mulți tineri cu vârsta de până la 35 de ani ar intenționa să candideze la funcția de consilier local.

„Cei mai în vârstă trăiesc și lucrează după metodele vechi. Noi progresăm doar când avem idei noi. Dorința mea este ca în consiliul local să avem până la 80% tineri”, a menționat Violeta
Hîncu.

Parlamentul Republicii Moldova a stabilit data alegerilor locale generale pentru 20 octombrie 2019. Astfel, potrivit Codului Electoral, o persoană poate candida la funcția de consilier local din partea unui partid politic, bloc electoral sau în calitate de candidat independent. Procedura de înregistrare în cursa electorală demarează odată cu formarea consiliului electoral de circumscripție în localitate. Acestea, potrivit Codului Electoral, se formează cu 45 de zile înainte de data alegerilor.

Perioada de înregistrare în cursa electorală la aceste alegeri se va încheia la 19 septembrie (30 de zile înainte de ziua alegerilor). La funcția de consilier local poate candida orice cetățean al Republicii Moldova care a împlinit 18 ani.

Articole similare