Premergătoarele dăunează mersului la copii! Vezi explicațiile aduse de medicul rezident pediatru, Andriana Zagorschi

Premergătoarele dăunează mersului la copii! Vezi explicațiile aduse de medicul rezident pediatru, Andriana Zagorschi
© Imagine simbol

În noul episod al emisiunii inCERC, medicul rezident pediatru Andriana Zagorschi a combătut stereotipul prin care se recomandă utilizarea premergătoarelor pentru învățarea mersului la copii. Astfel, medicul este total împotriva utilizării acestor mecanisme extrem de populare în zilele noastre, care doar dăunează dezvoltării motorii a celor mici.

Potrivit pediatrului, încă de la începuturi, premergătoarele au fost și sunt concepute pentru copii cu paralizie cerebrală infantilă și pentru cei cu dizabilități ai aparatului locomotor. În premergător, are loc forțat procesul de verticalizare a copilului și de aceea această metodă este folosită doar în cazul copiilor cu patologie. Astfel, sunt mai multe sisteme incluse în proces și pentru a nu crea probleme la nivelul articulațiilor, este nevoie de ridicare, mișcare, pentru a nu crea sechele și mai mari.

În același timp, pentru copiii sănătoși, premergătoarele nu sunt de ajutor, ci doar dăunează. Medicul explică că acest fenomen a ajuns extrem de popular datorită marketing-ului care a transmis această idee eronată, încât în zilele noastre premergătoarele au ajuns niște jucării create pentru a părea atractive în viziunea copiilor, dar și a părinților. Mai mult decât atât, conform unui articol publicat recent, în Canada, proprietarii magazinelor care vând premergătoare sunt supuși la 6 luni de închisoare sau la 100 000 $ amendă.

Prin urmare, utilizarea premergătoarelor duce la consecințe grave pentru sănătatea copilului, precum verticalizare precoce, tensiune mărită asupra coloanei verticale, devierea axei corpului în anterior, poziție greșită a picioarelor.

Medicul a mai precizat că premergătoarele nu trebuie să fie înlocuite cu nimic altceva. Este natural și firesc ca copilul să parcurgă câteva etape în procesul de dezvoltare, inclusiv etapa verticalizării care se succede cu etapa mersului independent. Verticalizarea (din poziția prințul) ar trebui să fie făcută de copii în jurul vârstei de 10 luni sau admisibil după 8 luni în cazul în care 2 luni s-a târât în 4. După aceea, copilul începe să meargă lateral, ținându-se de o suprafață care îi servește drept suport, iar apoi lucrurile masive din casă (scaun, de exemplu) el le va împinge înainte.

Mai multe informații utile despre creșterea copiilor aduse de medicul rezident pediatru din Cahul Andriana Zagorschi, urmăriți în interviul de mai jos.

Articole similare