Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful statului francez, Emmanuel Macron
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în cadrul vizitei pe care o efectuează în aceste zile la Paris, la invitația omologului său francez – prima interacțiune la nivel de președinți după circa 24 de ani, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al instituției prezidențiale.
În declarațiile pentru presă, susținute de către cei doi șefi de stat, Emmanuel Macron a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în alegerile prezidențiale. „Sunt 24 de ani de când un președinte al Republicii Moldova nu a fost primit la Paris. Vizita Dumneavoastră nu este întâmplătoare, corespunde cu punctul de cotitură pe care l-a cunoscut recent Republica Moldova, prin alegerea de către popor, în funcția de președinte, a unei personalități cu integritate și coloană vertebrală în toată activitatea sa politică, care luptă de ani de zile pentru un stat de drept, fără corupție.
Alegerea Dumneavoastră este un mesaj extraordinar, care oferă speranțe. Este cert că aveți nevoie de reforme curajoase, multă ambiție și tenacitate. Îmi doresc ca Franța și UE să poată să vă însoțească în acest demers”, a declarat președintele francez.
La rândul său, președintele Maia Sandu a mulțumit statului francez pentru susținerea și ajutorul acordat de-a lungul anilor. „Oamenii din țara mea merită să trăiască într-un stat mai bun, să știe că sunt ocrotiți de lege și că dreptul lor la libertate este sfânt. Aceasta m-am angajat să fac și mă bucur că Republica Franceză este gata să ne ajute în acest demers, așa cum a făcut-o, solidar, în toți cei 29 de ani de relații moldo-franceze. Am simțit această solidaritate în cele mai diverse domenii. Am simțit-o atunci când am fost ajutați să ne scriem legile, ca tânăr stat independent. Am simțit solidaritatea Franței prin proiectele de dezvoltare desfășurate în localitățile Republicii Moldova, ajutând concetățenii mei să aibă condiții mai bune de viață; simțim această solidaritate prin sprijinul oferit școlilor și profesorilor noștri”, a declarat Maia Sandu.
În context, șeful statului a ținut să menționeze rolul Francofoniei și al relațiilor interumane în cooperarea dintre cele două state. „Republica Moldova are privilegiul de a avea două familii – Europa și Francofonia. Franța a însemnat șansa la studii de calitate pentru mii de tineri din Moldova și a devenit a doua casă pentru zeci de mii de moldoveni. Iar în Moldova am întâlnit francezi care, îndrăgostiți fiind de oamenii noștri, s-au îndrăgostit și de țara mea, care le-a devenit a doua casă”, a declarat președintele. Cât privește relațiile economice, Maia Sandu a menționat că Franța este și printre primii zece investitori în Republica Moldova, respectiv „ne dorim creșterea volumului comerțului cu Franța, ne dorim și mai multe investiții franceze în țara noastră”.
Declarațiile au fost urmate de o discuție de circa două ore, în cadrul căreia cei doi lideri au abordat mai multe subiecte de interes comun – relațiile politice și economice, acordurile bilaterale în domeniul social și economic, proiecte de investiții și de infrastructură, cooperarea pentru educație și cultură, posibilitatea de a ajuta Republica Moldova ca să obțină mai rapid vaccin anti-Covid-19.
„Deschiderea de care a dat dovadă președintele Emmanuel Macron mă face să fiu încrezătoare că dialogul dintre cele două țări va avansa, fiind marcat de voința noastră comună de intensificare a relațiilor politice, economice și culturale”, a spus după întrevederea cu liderul francez președintele Maia Sandu.