Publică un anunț
piatasud.md

Primăria Colibași a găsit soluții pentru problemele din sat. Care sunt acestea

Primăria Colibași a găsit soluții pentru problemele din sat. Care sunt acestea

Satul Colibași din raionul Cahul este locul de reședință a peste 5 mii de moldoveni. Aici școlile și grădinițele sunt reparate, parcul – amenajat, aici există apeduct și sistem de salubrizare. În ultimii 10 ani, a fost renovată și casa de cultură, reparată policlinica, construită o sală polivalentă și înnoită stația de pompieri. De aceste proiecte și servicii beneficiază și locuitorii satelor alăturate, Vadul lui Isac și Brînza. 

Colibași are și faima unui sat care a atras mai multe fonduri europene și nu numai, de proiectele implementate beneficiind inclusiv funcționarii primăriei, cei care contribuie nemijlocit la modernizarea localității. 

Pentru că totul sună prea bine pentru a fi adevărat despre un sat din Republica Moldova, ne-am întrebat ce fac autoritățile locale din Colibași, de reușesc să dezvolte satul și să-l transforme într-o localitate unde oamenii vor să rămână. Dar, și mai important, ne-am propus să aflăm ce-i motivează pe angajații primăriei să se dedice muncii, în pofida salariului nesatisfăcător. 

Mai puțin buget de local, mai multe fonduri externe 

În general,  în cel mai bun caz, doar 40% din bugetele satelor din Republica Moldova sunt acumulate din venituri proprii. Aici se înscriu taxele locale, impozitul funciar, impozite pe imobile, dar și unele impozite pe venit pentru persoanele fizice. Deși cea mai mare parte din venituri sunt colectate din TVA și accize, acestea pleacă direct la bugetul de stat care, la rândul său, este redistribuit localităților pentru a acoperi necesitățile curente, cum ar fi plata salariilor funcționarilor publici. 

CITEȘTE MAI DEPARTE PE MOLDOVA.ORG

Articole similare