Rodislav Moldovan: „Cahul este orașul care îmi rămâne drag inimii”

Rodislav Moldovan: „Cahul este orașul care îmi rămâne drag inimii”

Rodislav Moldovan, tânăr originar din Cahul, s-a remarcat pe plan internațional prin cariera sa în domeniul IT. Cu o experiență de 17 ani în domeniu, activează în calitate de Charter Lead la Banca Internațională Luxemburg, și își pune amprenta asupra proiectelor inovatoare și contribuie la dezvoltarea sectorului IT.

Care au fost etapele pe care le-ai parcurs până a ajunge la Luxemburg ?

„După finisarea Liceului Teoretic ,,Ioan Vodă” am studiat la Universitatea Tehnică din Chișinău unde am rămas pentru mai mulți ani. Între timp, am fost găsit de un recrutor care ajuta un holding media numit astăzi Byborg Industries. Ei căutau un specialist cu o listă lungă de cunoștințe tehnice și se pare că eu am fost persoana potrivită. Am primit, așadar, oferta și am ajuns la Luxemburg, unde trăiesc deja de 9 ani. Primii 3 ani am ocupat postul de Software Craftman, adică specialist IT de grad înalt, un fel de „inginer care știe tot”. Am ocupat și posturile de Consultant IT, Inginer IT, Tech Lead. Acum deja, de 4 ani, sunt angajat al băncii Charter Lead. Natura proiectelor variază de la play.md, 999.md, până la transformări numerice de sute de mii de euro.”

Care sunt responsabilitățile unui Charter Lead ?

„În general, eu lucrez în tandem cu managementul companiei și acest lucru îmi permite să fiu în „mijlocul furtunii”. Definesc implementarea tehnologiilor IT strategice pentru bancă, am grijă ca echipele tehnice de programatori să livreze necesarul în cele mai optime condiții posibile și deblochez situațiile care au nevoie de luare de decizii rapide și/sau mediere.”

Prin ce se diferențiază metoda de lucru în IT în Republica Moldova față de Europa ?

„În vestul Europei, în general, lucrurile se încep de la definirea problemei, să înțelegem ce vrem noi să atingem ca și scop. Adică sintagma: „the why, the what, the how” este larg răspândită. În Moldova, în marea majoritate a cazurilor trecem direct la implementare, partea de analiză deseori e omisă. Plus, aici tehnologiile sunt mai vechi, în general. Este un element istoric.”

Ce semnifică municipiul Cahul pentru tine?

„Cahul este orașul care îmi rămâne drag inimii. Este orașul în care știam fiecare drum, o mulțime de oameni. Este rădăcina vieții mele. La un moment dat am încercat să mă întorc, însă nu a fost să fie. Nu am găsit proiectele la care aș fi putut contribui. IT-ul la acea perioadă se limita la proiectele freelance, predare în școli, licee sau informatică elementară la MoldTelecom.”

Ce ar putea învăța Cahul de la Luxemburg?

„Un prim lucru ar fi să pună accent pe politici de antreprenoriat care vor atrage talente împreună cu familiile lor. De asemenea, consider necesară îmbunătățirea transportului public dintre autoritățile județului. Aceste 2 lucruri reprezintă un salt enorm în calitatea vieții, încât crearea unei zone libere de comerț, IT, servicii ar da un avânt puternic, inclusiv punerea în aplicare unor avantaje fiscale, pentru antreprenorii rezidenți începători.”

Rodislav afirmă că în timpul liber preferă ieșirile cu prietenii, ciclism și jocuri numerice, iar întrebat ce sfaturi ar avea pentru tinerii din Cahul, acesta a răspuns:

„Să învețe limbile străine: franceză, engleză, germană. De asemenea, să lucreze asupra capacităților personale de înțelegere a diverselor culturi și să învețe ce înseamnă antreprenoriat. Aceste 3 elemente sunt cheia succesului, atât la noi, cât și în Vest.”

Articole similare