Publică un anunț
piatasud.md

Șase cubanezi prinși înotând peste Prut pentru a ajunge ilegal în România | VIDEO

Șase cubanezi prinși înotând peste Prut pentru a ajunge ilegal în România | VIDEO

Șase cetățeni cubanezi au încercat să ajungă în România, prin trecere ilegală din R. Moldova, înotând peste râul Prut. Planul acestora a fost deconspirat de către polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale SUD, după implementarea unor acțiuni specifice de securitate la frontiera de stat. 

În dimineața zilei de 3 mai 2024, patrula mobilă a Sectorului Poliției de Frontieră Brînza a observat un grup de persoane care înainta, pe jos, spre linia de frontieră moldo-română. Polițiștii de frontieră au utilizat drona și sistemul de termoviziune în monitorizarea acțiunilor și identificarea exactă a locației, după o încercare a persoanelor de a fugi și de a se ascunde în vegetație.  

În cadrul măsurilor de reținere, persoanele nu s-au supus somațiilor legale, iar una dintre ele a reușit treacă înot peste râul Prut, în România. În acest sens, au fost alertate autoritatea de frontieră române cu privire la acest incident și au inițiat acțiuni de căutare pe ambele maluri de Prut. 

În decursul unei ore, pe direcția localităților Văleni (RM) – Frumușița (RO) au fost reținuți pe teritoriul R. Moldova cinci cetățeni străini, iar cel de-al șaselea a fost reținut de către colegii din România. În baza acordului de readmisie, persoana în cauză a fost primită pe teritoriul țării. 

La verificarea străinilor la fața locului, polițiștii de frontieră au stabilit că toți sunt cetățeni ai Republicii Cuba cu vârste cuprinse între 21 și 53 de ani, dețineau asupra lor documente temporare de solicitanți de azil pe teritoriul Republicii Moldova.  

În fapt, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale SUD documentează cazul sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat. Persoanele au fost transmise la Inspectoratul General pentru Migrație, în vederea aplicării în privința lor a custodiei publice pe o perioada de 30 de zile, după care expulzarea din Republica Moldova.
 

Articole similare