Publică un anunț
piatasud.md

Sergiu Lazarencu, ministrul mediului în vizită la Cahul. Ce soluții au identificat

Sergiu Lazarencu, ministrul mediului în vizită la Cahul. Ce soluții au identificat

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu a efectuat pe 11 iunie o vizită în raionul Cahul, unde a avut discuții cu primarii și silvicultorii locali cu privire la gestionarea deșeurilor și extinderea pădurilor.

Ministrul a vizitat Î. S. Silva-Sud Cahul, a doua cea mai mare întreprindere silvică din țară, care administrează peste 25.000 de hectare de fond forestier.

Acesta a mulțumit silvicultorilor pentru eforturile depuse în anul precedent, când au plantat 110 hectare de pădure, și pentru continuarea lucrărilor de împădurire în această primăvară, pe o suprafață de aproximativ 135 de hectare. S-au discutat soluții pentru o mai bună protecție a terenurilor forestiere care figurează în prezent ca terenuri degradate sau agricole. Soluția propusă constă în înregistrarea oficială a acestora ca fond forestier, permițând o gestionare mai eficientă și o îngrijire corespunzătoare.

Deasemenea ministrul s-a întâlnit cu primarii din raionul Cahul. Ministrul a salutat abordarea responsabilă a primarilor în gestionarea deșeurilor, menționând că aproape toate localitățile achită taxa de salubrizare.

A apreciat eforturile de educare a populației locale cu privire la responsabilitatea generării de deșeuri și necesitatea colectării și gestionării adecvate a acestora.A solicitat o implicare mai activă din partea primarilor în implementarea Programului „Deșeuri Solide în Republica Moldova” în regiunea de management al deșeurilor nr. 1 (RMD nr. 1), care cuprinde raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga.

”Am avut discuții productive cu primarii din raionul Cahul, care sunt foarte responsabili în gestionarea deșeurilor. Aproape toate localitățile achită taxa pentru deșeuri sau taxa de salubrizare. Am apreciat efortul primarilor de a educa localnicii și a-i face să înțeleagă că toți oamenii, indiferent dacă sunt de la sat sau de la oraș, producem deșeuri și toți trebuie să plătim pentru ca aceste deșeuri să fie colectate, dar nu aruncate pe câmpuri, la marginea râurilor sau pădurilor.Le-am spus primarilor că mizez pe implicarea lor mai activă pentru a avansa în realizarea Programului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, în regiunea de management al deșeurilor nr. 1 (RMD nr. 1), care cuprinde raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga”.

Articole similare