Publică un anunț
piatasud.md

Stația electrică Vulcănești va fi extinsă

Stația electrică Vulcănești va fi extinsă
© Stalp de inalta tensiune

Stația Electrică Vulcănești 400kV urmează a fi extinsă prin construcția unei celule suplimentare de 400 de kV, necesară pentru racordarea liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău.

O licitație internațională în acest sens a fost lansată repetat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

Lucrările respective, dar și pachetul investițional care prevede modernizarea stației electrice Chișinău vor permite conexiunea liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău, care este în proces de construcție.

Potrivit Secretarului de Stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, finalizarea proiectului în termenii planificați constituie un pas important pentru fortificarea rețelelor interne de transport al energiei electrice, prin interconectarea Republicii Moldova cu piața internă de energie a Uniunii Europene.

„Avansarea liniei electrice Chișinău-Vulcănești reprezintă o prioritate pentru ministerul Energiei în procesul de consolidare a securității energetice a țării noastre, pentru că astăzi linia Isaccea-Vulcănești tranzitează MGRES până ajunge la Chișinău. Suntem optimiști privind finalizarea proiectului către anul viitorr”, a menționat Constantin Borosan.

Lucrările sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile urgente ale Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Energiei, orientate spre asigurarea securității energetice a țării. Valoarea proiectului este de 61 mln. Euro și este finanțat de Asociația Internațională de Dezvoltare, grupul Băncii Mondiale.

De menționat că procedura respectivă de licitație a fost repetată, reieșind din necorespunderea ofertelor în cadrul primei licitații cu cerințele tehnice din caietul de sarcini.

Articole similare