Având în vedere că culoarea anului 2025 este Mocha Mousse, am ales să îți prezentăm câteva rețete care să captureze nuanțele calde și bogate ale acestei culori, cu accent pe ciocolată, cafea și arome cremoase.
Mousse de Ciocolată cu Nuci Caramelizate și Cafea
Ingrediente:
- 200g ciocolată neagră, minim 70% cacao
- 100ml smântână pentru frișcă
- 2 ouă mari
- 3 linguri zahăr
- 2 linguri espresso puternic
- 1 linguriță esență de vanilie
- 50g nuci caramelizate, tocate
- Cafea măcinată, pentru decor
Mod de preparare:
- Topiți ciocolata: Spargeți ciocolata în bucăți și topiți-o la bain-marie împreună cu smântâna.
- Pregătiți ouăle: Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți gălbenușurile cu zahărul până se albesc.
- Combinați: Adăugați treptat amestecul de ciocolată în gălbenușuri, amestecând ușor. Incorporați espresso-ul și esența de vanilie.
- Bateți albușurile: Bateți albușurile spumă tare.
- Asamblare: Încorporați treptat albușurile bătute în amestecul de ciocolată, cu mișcări delicate.
- Servire: Turnați mousse-ul în pahare și decorați cu nuci caramelizate și cafea măcinată.
Tort Velvet cu Crema de Brânză și Ganache de Ciocolată
Ingrediente:
- Pentru blat: făină, cacao, zahăr, ouă, ulei, lapte, praf de copt, oțet
- Pentru cremă: brânză cremoasă, zahăr pudră, extract de vanilie
- Pentru ganache: ciocolată neagră, smântână pentru frișcă
- Pentru decor: pudră de cacao
Mod de preparare:
- Prepară blatul: Amestecă toate ingredientele pentru blat și coace într-o formă rotundă.
- Prepară crema de brânză: Bate brânza cremoasă cu zahărul pudră și extractul de vanilie până obții o cremă pufoasă.
- Prepară ganache: Topește ciocolata cu smântâna pentru frișcă.
- Asamblare: Așază blatul pe un platou, unge-l cu crema de brânză și acoperă cu ganache. Presară pudră de cacao pentru decor.
Cheesecake cu Blat de Biscuiți și Sos de Caramel
Ingrediente:
- Biscuiți digestivi, unt topit pentru blat
- Brânză cremoasă, zahăr, ouă, extract de vanilie pentru umplutură
- Zahăr, smântână, unt pentru sos de caramel
Mod de preparare:
- Prepară blatul: Măcina biscuiții, amestecă-i cu untul topit și tapetează baza unei forme de tort.
- Prepară umplutura: Bate brânza cremoasă cu zahărul, ouăle și extractul de vanilie.
- Coace: Toarnă umplutura peste blat și coace în cuptorul preîncălzit.
- Prepară sosul de caramel: Fierbe zahărul până se caramelizează, adaugă smântâna cu grijă și untul.
- Asamblare: După ce cheesecake-ul s-a răcit, toarnă sosul de caramel deasupra.
Brownies cu Cafea și Ciocolată
Ingrediente:
- 200g ciocolată neagră (minim 70% cacao)
- 180g unt nesărat
- 250g zahăr brun
- 3 ouă mari
- 120g făină
- 30g cacao
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 cană cafea espresso puternică, rece
- 1 linguriță esență de vanilie
Mod de preparare:
- Pregătește ciocolata și untul: Toacă ciocolata și topește-o împreună cu untul la bain-marie.
- Amestecă uscatele: Într-un bol separat, amestecă făina, cacaoa, sarea și pudra de cafea.
- Combina umedul și uscatul: Bate ouăle cu zahărul până devină spumoase. Adaugă amestecul de ciocolată și cafea, apoi încorporează treptat ingredientele uscate.
- Coace: Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace la 180°C timp de 25-30 de minute, sau până când un bețișor introdus în mijloc iese ușor umed.
- Lasă să se răcească: Scoate tava din cuptor și lasă brownies-urile să se răcească complet înainte de a le tăia.
Pentru o textură mai fudgy, scoate brownies-urile din cuptor când sunt încă puțin moi în mijloc.
Tiramisu cu Cafea și Ciocolată
Ingrediente:
- 250g biscuiți savoiardi
- 500ml cafea espresso puternică, rece
- 500g mascarpone
- 100g zahăr pudră
- 4 ouă mari
- 50g ciocolată neagră, rasă
- Pudră de cacao, pentru decor
Mod de preparare:
- Înmoaie biscuiții: Înmoaie pe scurt biscuiții în cafeaua rece, pe o parte.
- Prepară crema: Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți gălbenușurile cu zahărul până devină spumoase și adăugați mascarpone. Bateți albușurile spumă tare și încorporați-le ușor în crema de mascarpone.
- Asamblează tiramisu: Așază un strat de biscuiți înmoiați într-o formă de tort sau într-un vas de sticlă. Toarnă peste ei jumătate din cremă. Repetă straturile.
- Decor și răcire: Presară ciocolată rasă deasupra și pudră de cacao. Acoperă cu folie alimentară și lasă la frigider cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte.
Pentru o aromă și mai intensă de cafea, poți adăuga o linguriță de esență de cafea în crema de mascarpone.