Publică un anunț
piatasud.md

Teatrul din Cahul a împlinit 30 de ani!

Teatrul din Cahul a împlinit 30 de ani!

Acum 30 de ani, la 17 octombrie, la Cahul a fost deschis teatrul. Pe 17 octombrie, actorii Teatrului Republican Muzical Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul și-au invitat prietenii la sărbătoare.

 Această sărbătoare s-a transformat într-un festival teatral, o săptămână de spectacole prezentate de actorii teatrelor din țară și din România.

Festivitatea aniversară a fost una inedită căci a avut loc pe șantierul noului sediu al teatrului. Acolo unde cu 30 de ani în urmă a fost jucată prima piesă a teatrului din Cahul, acum e șantier, doar că scena și sala de spectacole deja au fost ridicate, ceea ce a permis ca cei peste 100 de oaspeți să poată participa la ceremonia de aniversare. 

„A 30-a aniversare am hotărât cu tot colectivul să o începem la sediul de baza, un șantier 50% deja construit. Să știți că avem organizat, cu acest prilej, o săptămână de teatru la Cahul, unde sunt veniți teatre din România: din Iași, Botoșani, Brăila, din Chișinău Teatrul „Luceafărul”, „Licurici”. Cu acest prilej vom desfășura un nou festival la Cahul, anual la deschiderea stagiunii vom avea o săptămână de teatru la Cahul, un schimb de experiență, un schimb de spectacole. Pentru noi, actorii din Cahul, această sărbătoare reprezintă o dovadă a maturizării. După 30 de ani putem fi numiți și noi oameni „serioși”. E vârstă de tradiții, o vârstă matura, noi inspirații de a merge cu pași încrezuți și cu dragoste de teatru și de oameni – înainte” ne-a declarat Gheorghe Mândru, directorul teatrului din Cahul. 

La eveniment a fost prezent și domnul Iurie Leancă, Vicepreședintele Parlamentului, persoana care a pus piatra de temelie la construcția noului sediu, pe timp ce exercita funcția de Prim Ministru al Moldovei.  

„Mi-am dorit forte mult sa fiu aici, la aceasta aniversare frumoasă, să aduc omagiul meu teatrului, actorilor, regizorilor, celor care au fost mereu aici de 30 ani și prin munca lor, prin activitatea lor au ținut flacăra spirtului românesc. Îmi doresc să ajung peste 2 ani, atunci când va fi acest sediu gata și atunci când o să aveți cel mai frumos, bănuiesc eu, edificiu teatral din Moldova” a menționat domnul Leancă. 

Totodată, domnul vicepreședinte al parlamentului a povestit cum a ajuns pentru prima oară la teatrul din Cahul și că a rămas surprins de ceea ce a văzut: pe de o parte dedicarea și entuziasmul actorilor, iar pe de altă parte condițiile inadecvate în care lucrează și joacă spectacolele.  

De asemenea, Iurie Leancă a apreciat sprijinul Guvernului României pentru construcția noului sediu al teatrului din Cahul:  „A fi frați nu înseamnă doar declarații, nu însemnă doar cuvinte, dar înseamnă mult mai mult. Aceasta înseamnă că într-adevăr suntem un spirit, un suflet și dorim să avem același viitor”.

Actorii teatrului nostru au fost felicitați de colegii actori ai teatrelor autohtone și din România, unii venind cu flori și cadouri, iar alții cu mici prezentări.

E.S. Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, prezentă la eveniment, a felicitat actorii cu frumoasa sărbătoare și a înmânat o diplomă de merit pentru întreg colectivul.   

„Este o sărbătoare pentru cahuleni și nu numai, pentru toți cetățenii din sudul țării. Cu toții ne dorim ca cât mai rapid să fie finalizată construcția acestui sediu. Ne mândrim cu acest teatru, cu echipa de actori și ne mândrim pentru lucrurile frumoase care le fac pentru cahuleni” ne-a comunicat Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul.  

În această seară, pe scena viitorului sediu au urcat cei care cândva au jucat pe scena teatrului din Cahul, au fost invitați toți actorii, care măcar o dată au salutat de pe scenă spectatorii cahuleni. 

„Este un teatru foarte important pentru Republica Moldova deoarece acest punct strategic, sudul, a avut nevoie ca aici să existe un teatru, toate teatrele erau concentrate la Chișinău. Vreau să mulțumesc personal, din numele Uniunii Teatrale, Guvernului României care a găsit bani pentru  a investi într-un teatrul din Basarabia” ne-a comunicat Sandu Grecu, Președintele Uniunii Teatrale din Moldova. 

De asemenea, cu un minut de reculegere au fost comemorați cei actori care au trecut în lumea celor drepți, iar când ei erau numiți publicul aplauda.

Seara a încheiat cu o premieră a teatrului din Cahul.

Articole similare