UE// Istoria meleagului va fi sculptată în lemn la Vadul lui Isac. VIDEO

Patrimoniul istoric al zonei urmează să fie valorificat prin crearea unor sculpturi din lemn la Vadul lui Isac, raionul Cahul, care vor aminti atât localnicilor cât și turiștilor trecutul acestor meleaguri. 

Activitatea face parte dintr-un proiect susținut financiar de Uniunea Europeană prin intermediul GAL Lunca „Prutului de Jos”.  

Sculpturile sunt realizate de 2 sculptori veniți de la Chișinău. I-am găsit lucrând la sculptarea unei părți din columna lui Traian, care va avea circa 5 metri înălțime.  

„Este  parte din Columna lui Traian, e un fel de improvizare pentru ca să interpretezi originalul avem nevoie de minim un an deoarece sunt peste 260 de scene. Noi puțin am simplificat, am improvizat. Pe aceasta vor fi reprezentate unele arme cu care s-au luptat strămoșii noștri, geto-dacii.  După cum vedem scut, sulițe, coifuri, topoare, sica, săbiile lor” ne-a declarat  Serghei Josu, sculptor. 

În vârful columnei va fi amplasată acvila romană, care deja este finisată și doar așteptă să fie instalate celelalte 2 părți ale coloanei. Totodată, ansamblul de sculpturi va include și „Lupul”, simbol de luptă a dacilor.

„Lupul a fost simbolul dacilor care e o interpretare de a noastră. La daci era un cap de lup adevărat, tăiat și pus pe suliță. Noi ca sculptori nu am avut interesul să facem o copie unul la unul” ne-a spus un alt sculptor, Gheorghe Ureche.

Sculpturile sunt realizate din plop, un lemn care este ușor de prelucrat, iar potrivit meșterilor, la final lucrările vor fi prelucrate cu soluții speciale, și dacă sculpturile vor fi prelucrate periodic, acestea poate rezista și 20-30 de ani.

„La Vadul lui Isac avem cel mai vechi monument istoric, Valul lui Traian. Ne-a venit idea să elaborăm sculpturi care vor conține elemente a statului dac și roman. Va fi și o destinație turistică. Finanțarea este din partea GAL ”Lunca Prutului de Jos” în cadrul proiectului care cu mult drag am aplicat în parteneriat cu A.O. Iris, cu denumirea ”La rădăcini”. Vom imortaliza rădăcinile istoriei noastre” ne-a declarat Alexandra Piscunov, primara s. Vadul lui Isac, raionul Cahul.

Totodată, doamna primară a apelat și la suportul diasporei pentru acest proiect: Solicităm și sprijinul moral și financiar în realizarea acestui proiect a diasporei și să mulțumim celor care s-au implicat cu mult drag în realizarea acestui proiect”.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare