Publică un anunț
piatasud.md

Un nou Aeroport la Cahul? Ce își propune să facă Președintele Igor Dodon

Un nou Aeroport la Cahul? Ce își propune să facă Președintele Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține ideea construirii a două noi aeroporturi în țara noastră.

Potrivit Președintelui, citat de Telegraph.md, acestea ar duce la ieftinirea biletelor de avion, prin spargerea monopolului aeroportului internațional Chișinău.

„Condițiile care sunt înaintate de Aeroportul Internațional Chișinău, în special, taxele percepute de pe fiecare pasager sunt foarte înalte, ceea ce nu permite companiilor low-cost care oferă servicii foarte bune pentru pasageri să intre pe piața Republicii Moldova. Lucru acesta este cunoscut, deja am făcut o analiză profundă. Foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova, merg la Iași pentru a zbura, lasă mașina la parcare și de acolo zboară unde le trebuie. Evident că trebuie liberalizare, cum și unde, vom vedea pe agenda prim-ministrului săptămâna trecută și va fi pus în discuție la ședința Consiliului Suprem de Securitate”, a declarat Dodon în cadrul unei conferințe de presă, după ce a avut o discuție cu Prim-ministrul Chicu și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Igor Dodon a subliniat că încă 2 aeroporturi internaționale de pasageri ar trebui să apară în Moldova – în Nord și în Sud, astfel încât să fie convenabil și accesibil pentru oameni să călătorească în întreaga lume. În același timp, șeful statului a spus că acest lucru poate fi realizat într-un timp destul de scurt, folosind mecanismul parteneriatului public-privat.

„Asta se poate face repede. Dacă vrea cineva să vină să facă un aeroport de la zero, în câmp, să investească 150-200 de milioane de euro, de ce nu?” a punctat președintele Dodon.

În Republica Moldova există un singur aeroport internațional, cel de la Chișinău. Dar pe lângă el, mai sunt și alte aeroporturi locale, la Bălți, Mărculești, Cahul, Ceadîr-Lunga și în stânga Nistrului, la Tiraspol.

Precizăm că Aeroportul Internațional Cahul, la moment se află în gestiunea unui agent economic privat, cota parte a Consiliului Raional Cahul în capitalul social al Aeroportului Internațional Cahul este sub 50 %.

Ultimul avion din Cahul a decolat în anul 2001, iar de atunci, chiar și cu privatizarea Aeroportului, avioanele nu au mai aterizat la Cahul.

Totodată, în luna mai 2019, Guvernul României a anunțat că va investi de la 80 la 100 milioane de euro în construcția unui aeroport la doar 60 km de Cahul, la Galați.

Articole similare