Publică un anunț
piatasud.md

Un nou lot de vaccinuri COVID-19 din partea COVAX a ajuns în R. Moldova

Un nou lot de vaccinuri COVID-19 din partea COVAX a ajuns în R. Moldova

Republica Moldova a primit sâmbătă încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin Facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.

Lotul actual va aduce numărul de doze primite de Moldova prin COVAX în primul trimestru al anului 2021 la 86.970. Livrările COVAX vor continua în lunile și săptămânile următoare, cu peste 100 de mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech care vor fi expediate până la sfârșitul lunii iunie.

Platforma COVAX a lansat recent și un mecanism de partajare a costurilor, prin care Republica Moldova va procura peste 2 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, la prețuri avantajoase. Mecanismul de partajare a costurilor facilitează în continuare accesul echitabil la vaccin, în plus față de dozele care vor fi furnizate gratuit pentru 20% din populația țării, pentru a crește acoperirea populației cu vaccin COVID-19.

Până în prezent, peste 90 de mii de moldoveni, reprezentând 2% din populația totală, au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, iar peste nouă mii au primit două doze.

La șase săptămâni după începerea imunizării cu COVID-19 în Moldova, numărul cazurilor de infecții cu COVID-19 la personalul medical a scăzut de patru ori: de la 12% la 3%.

COVAX a livrat până acum vaccinuri unui număr de peste 100 de țări.

Foto: UNICEF

Articole similare