Publică un anunț
piatasud.md

Vasile Dincă: Antreprenoriatul social este o soluție care poate să facă ONG-urile să devină independente // VIDEO

Asociația Pro Lumina din Cahul este o comunitate de oameni care în activitatea sa pune accent pe activitățile sociale și susținerea grupurilor vulnerabile din municipiul și raionul Cahul. 

În activitatea sa, Asociația Pro Lumina a dezvoltat mai multe servicii sociale, inclusiv servicii care iau forma de antreprenoriat social, iar veniturile din activitatea economică sunt redirecționate spre serviciile sociale dezvoltate. 

Cu toate acestea, echipa organizației a inițiat un alt proiect social, care deja începe a aduce beneficii. 

„Suntem în câmpul de lavandă a Asociației Pro Lumina, ideea a venit mai mult dintr-o joacă, la întâlnirile cu femeile, cineva a spus dacă știm despre lavandă. Am mers la Enichioi și am adus un butaș, ne-a plăcut foarte mult. Lavanda nu este doar o plantă care aduce bucurie și frumusețe, și aromă, dar are și foarte multe efecte terapeutice”, ne spune Vasile Dincă, președintele Asociației. 

Aceștia merg la câmp cu membrii asociației și a comunității, iar din lavandă confecționează buchețele, ulei de lavandă și tot felul de creme și alte produse cosmetice care apoi sunt vândute. 

„Pe baza de ulei de lavandă facem calmante, aromatizante, tot felul de creme pentru piele foarte bune și nici noi nu am crezut că are așa un mare potențial lavanda. Ceea ce avem desfacem complet. Sper să mai găsim și alte piețe de desfacere”, ne mai povestește Vasile Dincă. 

Sergiu Bejan este unul dintre voluntarii asociației de mai mulți ani. Spune că participă la activitățile de prelucrare a plantației pentru că îi aduce plăcere.

„Din toate produsele care le facem aici, din lavandă, banii se folosesc pentru activități sociale. Particip la tot procesul acesta pentru că îmi dă o motivație pentru că știu că fac ceva bun”, ne spune Sergiu. 

„Frecventez această asociație pentru că vrem să fim utili pentru cei care au nevoie de noi. Această muncă o facem cu plăcere tocmai pentru a ajuta persoanele care au nevoie mai mare decât noi, ca să fie o utilitate din partea noastră pentru societate”, ne spune  Mariana Movilă, voluntară.

Vasile Dincă ne spune că profiturile care sunt înregistrate în urma activităților economice ale asociației, sunt direcționate către proiectele sociale dezvoltate de A.O. Pro Lumina. 

”Tot ce obținem merge la cantina pentru bătrâni, la vizitele la azilurile pentru bătrâni, îngrijirile la domiciliu, mesele calde pentru bătrâni. Colaborăm cu primăria, consiliul raional, ATAS. Facem foarte multe proiecte sociale în care investim banii aceștia obținuți”, ne spune Vasile Dincă. 

În anul 2021, în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, Asociația „Pro Lumina” a beneficiat de un grant în valoare de 20 mii euro pentru un proiect de antreprenoriat social. Grație acestuia, asociația și-a dotat bucătăria cu utilaj performant pentru dezvoltarea unui serviciu de catering.

În primele zile de război, prin intermediul serviciului de catering, au oferit din surse proprii, mese calde refugiaților care veneau în municipiul Cahul. 

„Antreprenoriatul social este o soluție care poate să facă ONG-urile să devină mai independente de stresul obținerii cu orice preț a granturilor”, punctează Vasile Dincă. 

Articole similare