Vasile Dincă despre impactul și dezvoltarea inițiativelor sociale: Antreprenoriatul Social ca motor al comunității

Vasile Dincă despre impactul și dezvoltarea inițiativelor sociale: Antreprenoriatul Social ca motor al comunității

Vasile Dincă, fondatorul unei asociații cu o activitate în antreprenoriatul social din Cahul, povestește despre parcursul său și impactul proiectelor sociale în comunitate.

„Am pornit activitatea propriu-zisă în 2002, când am înființat asociația. Primul lucru pe care l-am făcut a fost lucrul cu invalizii, mai ales cu membrii societății orbilor,” își amintește Dincă. 

Prima acțiune socială a fost cu o cafenea în Piața Horelor, unde au fost oferite mese pentru persoane vulnerabile din punct de vedere social. Inițiativa a început cu 20-30 de persoane, crescând până la 40, susținută din donații și munca voluntarilor.

„În timp, ne-am extins activitatea, am înființat un club pentru copii din familii social vulnerabile și am continuat cu diverse proiecte,” adaugă Dincă. 

Proiectul s-a dezvoltat treptat, astfel a avut loc înființarea centrului social „Pro-Lumina” și a unei cantine sociale pentru bătrâni.

O etapă importantă a fost în anul 2019, când asociația a primit un grant de 25.000 de euro din partea programului EU4Moldova, ceea ce a permis dezvoltarea unui proiect de catering. 

„Ideea a venit în timpul pandemiei. Bătrânii nu mai puteau veni din cauza restricțiilor, așa că ne-am decis să le ducem noi mâncarea acasă. Am început să livrăm și la spital, iar medicii ne-au sugerat să extindem proiectul comercial, să vindem mâncare și să folosim veniturile pentru proiectele sociale”, explică Dincă.

Acum, proiectul de catering continuă să funcționeze, generând venituri care susțin activitățile sociale ale asociației. 

„Antreprenoriatul social este de mare folos, mai ales în Moldova, unde economia nu este suficient de puternică pentru a sprijini în mod considerabil domeniul social,” subliniază Dincă.

Astfel, asociația nu doar că susține cantina socială, dar se pregătește și pentru următorul proiect ambițios – un azil de bătrâni. Atmosfera unită din cadrul organizației și munca dedicată, spun Vasile Dincă, contribuie la creșterea continuă a inițiativelor sociale, care cu siguranță vor aduce noi beneficii comunității.

„Chiar dacă la început nu obții un profit mare, este esențial să dezvolți o coeziune extraordinară în cadrul comunității și organizației. În plus, implicarea voluntarilor și a tinerilor aduce un suflu nou, idei inovatoare și posibilități de dezvoltare pe termen lung,” concluzionează el. 

Articole similare