Publică un anunț
piatasud.md

Victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009 au fost comemorate la Cahul

În seara zilei e 7 aprilie, un grup de tineri s-au strâns în Piaţa Independenţei din or. Cahul spre a comemora victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009.  

Iurie Crăciuneac, unul dintre tinerii care a fost maltratat, a povestit celor peste 30 de tineri strânşi în piaţă, prin ce a trecut în acele zile. „Am mers să protestăm paşnic, împotriva fraudării alegerilor. Nimeni nu ne-a organizat. Băieţii au pus mână de la mână şi au mers la Chişinău.” povestea Iurie despre cum au ajuns la Chişinău în acea zi.  

Iurie Crăciuneac le-a mai povestit celor prezenţi  prin ce chinuri a trecut în acea noapte şi că regretă faptul că adevărul despre acele evenimente nu s-a aflat până acum. 

Tinerii au ţinut un minut de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, tânăr ucis în seara zilei de 7 aprilie în PMAN. După aceea, fiecare a aprins câte o lumânare pentru toţi cei care au avut de suferit în acea zi de aprilie şi au scris cu aceste lumânări cifrele 7.04 (7 aprilie), ca această dată, tragică pentru istoria Moldovei, să nu fie uitată niciodată.

Reamintim că la 7 aprilie 2009, mii de oameni au ieşit în stradă să protesteze împotriva falsificării alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Aceste proteste au degenerat în dezordini în masă, în urma cărora au fost devastate clădirile Parlamentului şi a Preşedinţiei Republicii Moldova şi rănirea a mai multor poliţişti care păzeau aceste două edificii. În seara aceleiaşi zi, trupele speciale ale poliţiei au intervenit în forţă reţinând ,ai mulţi tineri, care au fost supuşi unor tratamente inumane în comisariatele de poliţie. 

La trei ani de la acele evenimente, procuratura generală încă nu a elucidat cauzele şi nu a depistat vinovaţii distrugerii clădirilor guvernamentale şi a maltratării tinerilor. Ancheta continuă.    

Articole similare