Publică un anunț
piatasud.md

Victor Voina despre cultivarea căpșunelor: O fac mai mult din pasiune pentru fruct //VIDEO

Victor Voina despre cultivarea căpșunelor: O fac mai mult din pasiune pentru fruct //VIDEO

Pe piața locală din Cahul au apărut primele căpșune. Victor este unul dintre agricultorii care produce și comercializează căpșunele, chiar dacă plantația care a inițiat-o nu este una mare. 

„O fac mai mult din pasiune pentru fructul în sine și undeva din amintiri din copilărie, din prima mea întâlnire cu agricultura mai performanta care o făceau părinții mei. În 2008 am câștigat un mini proiect și eram unicul producător de căpșune în seră, în spațiul protejat din raionul Cantemir. Simțeam atunci o foame de cunoștințe în agricultură, nu știu de unde, în 2009 i-am spus tatălui că merg la universitate” ne spune Victor. 

A plantat un lot mic, spune că este unul experimental, iar la anul vrea să tripleze plantația. A sădit căpșuna în așa fel ca aceasta să rodească pe etape și să poată avea posibilitatea să vândă toată roada.  Chiar dacă căpșuna este „iubită” de tot felul de boli și dăunători, nu folosește pesticidele: „Cum vinzi produsul când ai remanență de pesticide… și hrănești copii” 

„Eu, comparativ cu plantația mamă, de unde am luat materialul săditor, de la Rîșcani, acei de abia sunt în faza „în floare și abia polenizate”. Noi vindem de o săptămână, ăsta e avantajul să fii în Cahul” ne-a mai spus Victor. 

A permis să vină la plantație  familiile cu copii ca să vadă cei mici cum cresc căpșunele, să vadă de unde acestea se iau. În acest weekend, Ferma Voina a devenit o adevărată selfy zonă.

w„Ieri am făcut spontan, neorganizat, ziua porților deschise. Principala piață de desfacere este în mediul online. Oamenii văd, scriu comentarii, eu imediat am reacționat, am întrebat: când, cât, unde” punctează Victor.

Articole similare