Publică un anunț
piatasud.md

Cu ajutorul Uniunii Europene, vor să-și dezvolte ferma de prepelițe până la 2 mii de capete

Fiodor și Alexandra Stefoglo locuiesc în comuna Găvănoasa, raionul Cahul. De mai bine de un an cresc prepelițe. Cresc circa 300 de prepelițe într-un spațiu mic, dar doresc să-și dezvolte afacerea. 

Ceea ce produce mica fermă de familie este solicitat de vecini și prieteni, dar ei nu vor să se oprească aici. Au aplicat un proiect la GAL Cișmeaua Sudului, și au devenit beneficiari ai unui proiect prin care vor crește ferma până la 2 mii de capete. 

„Încă șase ani în urmă ne-a venit nouă idea aceasta, dar tot nu știam cum să începem. Ne-am informat pe internet, în localitatea noastră nimeni s-a ocupat cu prepelițele ca să aflăm cum trebuie organizată o asemenea afacere.  Anul trecut când a început pandemia și am fost nevoiți să stăm acasă, am procurat ouă și le-am pus la incubatorul mic de acasă, au ieșit primii pui și am pornit-o cu aceasta” ne povestește Alexandra Stefoglo.

Bugetul total al proiectului depășește 5500 de dolari,  inclusiv contribuția proprie de puțin peste 1600 de dolari americani. Conform proiectului, aceștia urmează să construiască unei încăperi pentru creșterea prepelițelor, dotarea și acesteia; achiziționarea unui incubator pentru 1000 de ouă, dar și procurarea unui generator de energie electrică; frigider și congelator. 

„Am avut ocazia să particip la o ședință a GAL în primărie și mi-a venit idea să aplicăm un proiect și să pornim o afacere. Vârsta deja nu ne permite să plecăm undeva peste hotare, condițiile pandemice la fel schimbă ritmul obișnuit de viață și am decis să avem ceva acasă, un ajutor pentru copii. Planificăm să facem cuști pentru încă 2000 de capete, aparte să fie o maternitate pentru incubare, creșterea puilor până la 2 luni de zile și apoi se duc în cuști pentru ouă” ne-a mai declarat Alexandra Stefoglo.

Actualmente, este în proces de construcție încăperea, iar incubatorul a fost deja procurat. Fiodor Stefoglo ne-a spus că urmează să obțină și anumite autorizații pentru a începe sacrificarea și comercializarea cărnii de prepeliță. 

„Suntem mulțumiți Uniunii Europene pentru suportul oferit. În țară la noi e foarte greu să pornești singur din start o afacere” a punctat Alexandra Stefoglo.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ

Articole similare