Romina Pânzari – eleva exemplară din Cahul despre absolvire, BAC și viitor

Pînzari Romina este absolventa Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din municipiul Cahul. Fiind o elevă eminentă, aceasta afirmă că succesul ei se datorează instituției de învățământ în care a învățat timp de 12 ani, reușind să construiască relații frumoase de-a lungul anilor cu profesorii.

„Consider că Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” este una dintre cele mai bune școli din oraș. Avem o relație foarte bună cu majoritatea profesorilor, ei sunt ca niște prieteni care au interesul de a ne ajuta și inspira.”

Absolventa ne-a zis și că susținerea examenului de bacalaureat, etapă ce urmează în viața ei, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, ba mai mult, ea se simte pregătită. Fiind scutită de la unul dintre cele mai importante examene de stat, eleva recunoaște că oricine ar putea ajunge la un asemenea suces, însă este nevoie de multă muncă:

„Momentan ,mă simt destul de pregătită pentru a susține examenul de stat, nu îmi fac griji. Sunt scutită de la bacul la limba engleză, pentru că am susținut examenul Cambridge la începutul anului, pentru care m-am pregătit de sine stătător și chiar îi încurajez pe cei care cred în forțele lor și  ar putea ajunge la un asemenea succes să depună efort, să se pregătească chiar și acasă, pentru că există o mulțime de website-uri și rețele care te pot ajuta să susții examenul foarte bine.”

Cu toate acestea, tânăra recunoaște faptul că în Republica Moldova susținerea examenului de stat este o provocare, în special pentru elevii care studiază la profilul real.

„Bacul este o problemă actuală în țara noastră, este ceva de care se teme oricare tânăr ce urmează să finiseze liceul, îndeosebi elevii de la profilul real. Bacul de la matematică este o durere de cap.”

Romina este și una din participantele programului FLEX. Timp de un an, aceasta a trăit experiența studiilor în America, care, ne afirmă tânăra, nu sunt doar despre distracție și așa cum par în filme.

 „A fost foarte greu, toți cred că viața în America este foarte simplă, dar nimeni nu observă munca depusă pentru acest succes. Pauzele nu sunt așa cum crede lumea, că toți stau la dulăpioarele acelea frumoase și au timp să vorbească, să bârfească. Majoritatea cred că lecțiile predate sunt foarte simple, însă sunt la un nivel avansat, de colegiu și universitate. Era foarte greu și să ajung, de exemplu, din blocul A în blocul B, unde aveam lecții.

Tot de pe băncile școlii, eleva a putut remarca inclusiv diferențele dintre sistemul de învățământ american și cel din țara noastră.

„Sunt două lumi diametral opuse. Lecțiile nu erau de 45 minute, dar de o oră și jumătate, cum ar fi la noi 4 perechi. Pauzele erau de 5 minute, școala extrem de mare, era de trei ori mai mare decât școala mea. Lecțiiile erau destul de interesante, mult mai moderne, noi nu aveam caiete, pixuri la majoritatea obiectelor, ci utilizam un calculator pe care aveam temele pentru acasă.”

Absolventa ne-a povestit și despre planurile ei de viitor. Aceasta intenționează să își construiască o carieră în medicină, fiind susținută de părinți.

„De la o vârstă foarte fragedă am sperat că voi deveni un medic bun și tind la o carieră în domeniul medicinei. Sunt foarte mândră de părinții mei, pentru că o mare parte a succesului meu se datorează lor și susținerii pe care am avut-o în fiecare an. Au fost lacrimi plânse acasă, că n-am reușit undeva, că trebuia să iau o notă mai bună, că trebuia să muncesc mai mult, dar au fost părinții care mi-au fost alături”

După spusele tinerei, e important să îți urmezi propria cale, și nu pe a altora atunci când iei o asemenea decizie de viitor.

„Consider că cel mai important este să îți urmezi visul. Este valoros să facem ceea ce ne dorim, să ne urmăm visurile și să ne construim o carieră în domeniul în care ne regăsim. Nu este potrivit să urmăm sfaturile celorlalți, inclusiv ale prietenilor, care spun, de exemplu, că o carieră în IT este în vogă. Este necesar să facem ceea ce este bine pentru noi.”

Fiind întrebată dacă își dorește o carieră în Republica Moldova sau peste hotare, Romina ne-a răspuns: ,,Este o întrebare dificilă. Cunosc că la noi în țară medicina este destul de dezvoltată, referindu-mă la facultatea de medicină din Chișinău. Încă nu sunt sigură, dar cred că în final voi lua decizia corectă. După ce am revenit în țară, am înțeles că nicăieri nu este mai bine decât acasă.”

Autoare: Bianca Gorlenco

Articole similare