Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Libertatea MOLDOX. La Cahul s-a deschis festivalul de documentar

A fost deschisă cea de-a 8-a ediția a Festivalului Internațional de FIlm Documentar MOLDOX , care se desfășoară în perioada 21-25 iunie, în capitala cultural creativă a Republicii Moldova, Cahul

În fiecare an, festivalul găzduiește o selecție de filme documentare de calitate, prezentând opere ce acoperă o varietate de teme, de la drepturile omului, schimbările climatice, până la probleme economice și sociale.

„Anul acesta am adus în Cahul 20 de filme documentare foarte bune din diferite țări: din Suedia SUA, Ucraina, Germania. Spre fericirea noastră au venit mulți regizori și regizoare din aceste țări, avem un număr record. Avem 4 producții naționale, moldovenești. Vă invităm și pe voi să veniți. La noi ușile sunt deschise, intrarea este gratuită” ne-a declarat maxim Cirlan, directorul festivalului. 

În seara deschiderii a fost proiectat documentarul „La Singla”, un documentar spaniol și german, regizat de Paloma Zapata, care dezvăluie povestea unei tinere surde care a revoluționat dansul flamenco fără a asculta muzică. Filmul explorează viața și moștenirea artistică a acestei femei remarcabile și aduce în prim-plan impactul său asupra comunității și evoluția genului flamenco.

„Pentru mine este un salt în timp. Cea ce pe atunci părea o nebunie, nebunia a rămas vie și mă bucur să regăsesc această nebunie din an în an. În Moldova, în comunitate noastră, în industria noastră în devenire ne lipsește chestia asta de interacțiune și dialog și mă bucur să mă întâlnesc cu atâția prieteni aici, la Cahul” ne-a spus Ion Gnatiuc, producător film documentar.

În paralel cu festivalul se vor desfășura și cele 4 ateliere Moldox Lab în care participanții și participantele își pot perfecționa abilitățile de realizare a unui film documentar de scurtmetraj și interacționa cu experții internaționali de la care pot primi feedback de valoare și îndrumare pe arena industriei internaționale.

„Mulțumesc echipei MOLDOX pentru promovarea municipiului Cahul ca și un punct de atracție turistică și un obiectiv de a fii vizitat în cadrul MOLDOX. În aceste zile a festivalului, Cahul se transformă într-un oraș plin de viață, plin de tineri care doresc, care vor să vadă un act cultural de calitate” Nicolae Dandiș, Primarul mun. Cahul 

Unul dintre filmele remarcabile din program este „Avaton” regizat de Sandrine Cheyrol și Eirini Karagianopoulou. Acest documentar din Grecia explorează interdicția strictă a prezenței feminine în comunitatea monahală de pe Muntele Athos. Folosind interviuri cu femei de diferite vârste și credințe religioase, filmul analizează această discriminare de gen remarcabilă și impactul său asupra vieților acestor femei. 

„Pe mine mă atrag oamenii aici , echipa și vibe-ul, emoțiile care trăiesc. Pe lângă energia care o dau, primesc energie de la omeni, așa de fine”

„Să mă simt liberă, dacă tot tematica e libertatea- să mă timp liber aici. – ce îți place? – Serile cu muzică faină și întâlnirile cu prietenii mei aici”

„Am primit invitația și așteptam festivalul acesta. FIlme bune, lumea din domeniul filmului și nu numai. Eu știu festivalul acesta de mult timp, e un festival care crește”. 

„Așteptările mele sunt sa văd un film frumos și interesant, în mare parte sa exploatez toate temele care sunt reprezentate la festivalul MOLDOX și în primul rând să văd de unde pornește schimbarea”. 

Pentru publicul din capitală, organizatorii oferă transport gratuit Chișinău- Cahul – Chișinău. 

În acest an, la MODOX vor fi proiectate și 4 filme documentare moldovenești: 

„Republica Libertății. Eseu”, regizat de Vadim Tristan Belocur în 2022, este un eseu documentar moldovenesc care prezintă un mozaic de secvențe din aproape un secol de istorie. Filmul oferă atât o perspectivă autobiografică a autorului, cât și o biografie a întregului teritoriu – Transnistria.

„Gazproblema”, regizat de Călin Laur în 2023, este un scurt metraj moldovenesc cu o durată de 25 de minute. Filmul urmărește povestea Marianei, care dorește să reconecteze winebarul său la gaz, dar se confruntă cu o problemă: birocrația.

„Iubirea nu e o Portocală” de Otilia Babară este un film realizat în coproducție între Moldova, Franța, Olanda și Belgia în anul 2022. Durând 73 de minute, acest film explorează fragilitatea relațiilor de familie prin perspectiva unei generații de mame și fiice care au fost nevoite să trăiască separat pentru a supraviețui. Prin intermediul imaginilor intime din arhivele de familie, filmul aduce în prim-plan o țară post-sovietică prinsă în răscruce de istorie, ale cărei femei au făcut tranziția de la comunism la capitalism.

„În Termen”, regizat de Mihai Nichiforeac și produs în colaborare între Moldova, România și Ungaria în 2022, este explorată tema serviciului militar obligatoriu din Moldova. Deși ar fi trebuit să devină opțional din 2020, serviciul militar obligatoriu este încă în vigoare. Filmul dezvăluie ce înseamnă masculinitatea într-o țară post-sovietică din Estul Europei și urmărește povestea unui tată și a fiului său în încercarea lor de a-i da formă.

Articole similare