VIDEO // PSRM blochează echivalarea diplomelor de studii din R. Moldova şi România: Este un pericol

VIDEO // PSRM blochează echivalarea diplomelor de studii din R. Moldova şi România: Este un pericol

Deputații Partidului Socialiștilor blochează în Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană proiectul de aprobare a negocierilor și de semnare a Acordului dintre R. Moldova și România privind echivalarea actelor de studii. Socialiștii consideră că acest acord cu România nu trebuie semnat, deoarece R. Moldova va rămâne fără tineri specialiști, aceștia alegând să plece peste hotare pentru salarii mai mari, transmite deschide.md

În cadrul ultimei ședințe a comisiei, deputații PSRM, Victor Bolocan și Vlad Batrîncea au neglijat toate argumentele colegilor și au insistat pe amânarea examinării subiectului.

Deputatul PSRM, Victor Bologan: „Vrem să amânăm pentru altă dată. Este un pericol aici! Când semnăm acest acord putem să ne trezim a doua zi fătă tineri specialiști în țara noastră. Este un pas bun, dar noi trebuie să fim pregătiți, să vedem ce măsuri să luăm ca să nu plece toți odată. Eu am mai vorbit cu niște experți și dacă semnăm acest acord ne putem trezi fără tineri specialiști. Aceasta este problema, că am rămas fără tineret. Aceasta este motivația de ce să amânăm acest proiect și să fie examinat cu alți pași pentru ca tineretul să rămână aici în țară și să nu plece peste hotare. Eu văd acest pericol”.

Deputatul PDM, Dumitru Diacov: „Eu cred că noi putem să examinăm. În plen putem să votăm sau să nu votăm, dar acum să creăm o piedică pentru tineri. Diplomele tinerilor trebuie să fie recunoscute, acele din România în R. Moldova și invers. Eu nu văd o problemă, cu atât mai mult că noi acuma discutăm în comisie. Când o să discutăm în plen noi o să pătrundem mai profund, dar avizul comisiei nu cred că este o problemă”.

Deputatul Platformei DA, Iurie Reniță: „Recunoașterea diplomei în România înseamnă și recunoașterea în UE. A nu accepta înseamnă a nu interzice niște drepturi fundamentale a cetățenilor. Vă spun ca persoană care am lucrat acolo, mii și mii de persoane veneau al ambasadă ca să rezolvăm aceste probleme, dar nu ambasada le rezolvă. Nu transformați aceste probleme în chestiuni politice! Oferiți tinerilor posibilitatea ca diplomele lor să fie recunoscute în Europa!”

Igor Vremea, președintele Comisiei pentru Politică Externă: „Stimați colegi, este vorba numai de avizul pentru inițierea negocierilor. Ulterior Guvernul urmează să negocieze tot ceea ce ține de aceste documente și de titlurile lor. Poate îl lăsăm totuși la examinare”.

Dumitru Diacov: „Îl rugăm pe domnul Bolocan să-l lăsăm, pentru că până la examinare mai este mult timp”.

Socialistul Victor Bolocan: „Domnule Reniță, eu nu am spus că acest acord este prost, dar să nu ne trezim a doua zi că statul nostru rămâne fără specialiști. Aceasta a fost unica obiecție și eu n-am văzut cum aceste măsuri luate la noi să protejeze piața noastră de specialiști. Ei vor pleca toți automat, acolo salariile sunt mai mari, oferta este mai mare, eu am vorbit cu tineri specialiști care imediat pleacă”.

Iurie Reniță: „Unica soluție este să le creăm tinerilor condiții bune aici și nu vor pleca”.

Igor Vremea: „Procesul și așa decurge. Este vorba de simplificarea procedurii. Pur și simplu etapele birocratice sunt mai multe și se încearcă a le simplifica”.

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea: „Eu cred că pauza de o săptămână este relevantă și săptămâna viitoare ne întoarcem la acest punct al ordinii de zi”.

Igor Vremea: „Deci, amânăm pentru o săptămână examinarea acestui subiect”.

Fostul ministru al Educației, Igor Șarov, a declarat zilele trecute că argumentele tergiversării proiectului de aprobare a negocierilor şi de semnare a Acordului dintre R. Moldova şi România, privind echivalarea actelor de studii, sunt eronate şi neînţelese.

„Este neînţeleasă tergiversarea acestui proiect. Avizarea în Guvern a fost trecută. Din informaţia pe care o deţin, şi chiar vorbisem cu preşedintele Comisiei de politică externă, domnul Vremea, care m-a informat că la prima şedinţă a comisiei nu a fost cvorum, iar la a doua reprezentanţii fracţiunii socialiste au solicitat amânarea proiectului.

Pentru mine sunt cel puţin stranii argumentele invocate, precum că odată cu semnarea acestuia ar fi posibilităţi de plecare a mai multora din R. Moldova. Această opinie este, în opinia mea, cel puţin una eronată. Nu vreau să zic mai mult, fiindcă, beneficiile pentru cetăţenii noştri din România sunt enorme şi viceversa. Cei care au absolvit 10 sau 11 clase, cândva, li se va echivala cu diploma de bacalaureat.  Cei care au absolvit 5 ani de studii universitare, li se va echivala cu diploma de master. Se echivalează şi diplomele şi gradele ştiinţifice. Mai există încă un şir de beneficii”, spune Igor Şarov, care subliniază că cetăţenii R. Moldova aşteaptă acest Acord, fiind „bombardat” de către cetăţeni cu solicitări în acest sens”, a spus Șarov în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova. 

Articole similare