Zeci de mii de bărbați ucraineni au fugit „ilegal” de război în R. Moldova

Zeci de mii de bărbați ucraineni au fugit „ilegal” de război în R. Moldova
© sursa: poliția de frontieră

Peste 20 de mii de bărbați ucraineni au intrat „ilegal” în R. Moldova, după februarie 2022, arată statistici obținute de Europa Liberă. Dar „ilegal” este în acest context un termen ambiguu: primul lucru pe care îl face fugarul ucrainean ajuns în R. Moldova este să se predea autorităților, transmite moldova.europalibera.org

Majoritatea ucrainenilor sunt cu vârsta între 18 și 59 de ani care au intrat în R. Moldova, traversând frontiera ilegal după invazia pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse.

Date statistice oferite Europei Libere de Poliția de Frontieră și Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) arată că, în total, aproximativ 23 500 de bărbați ucraineni au intrat ilegal, adică ocolind punctele de trecere a frontierei, de pe 24 februarie 2022 până pe 31 mai 2024.

sursa: europaliberă

Autoritățile ucrainene nu ascund că, la peste doi ani de la invazia rusească, entuziasmul patriotic din primele zile, care a făcut ca armata ucraineană să crească de la 260.000 la 700.000 de oameni, a scăzut considerabil, inclusiv din cauza pierderilor mari și impasului de pe linia frontului. Efortul de mobilizare întâmpină dificultăți, iar bărbații apți de luptă se ascund pentru a evita raziile tot mai frecvente ale autorităților militare pe străzi și în transportul public.

Ministrul de interne ucrainean, Ihor Klîmenko, a spus că, în fiecare zi, polițiștii de frontieră ucraineni rețin zeci de bărbați care încearcă să fugă din Ucraina, în direcția țărilor Uniunii Europene. Cei prinși riscă amenzi sau pedepse penale. „Unii vor să treacă Tisa sau Nistrul, alții trec prin păduri sau munți”, a spus ministrul ucrainean.

La Chișinău, autoritățile spun că vor să ajute instituțiile ucrainene să împiedice fuga bărbaților apți de luptă, dar mai ales traficul organizat de persoane. Însă, dacă fugarii reușesc să ajungă nedepistați în R. Moldova – sunt în afara pericolului de a fi repatriați.

R. Moldova acordă patru forme de protecție străinilor: statut de refugiat, protecție umanitară, protecție temporară și azil politic. Începând cu martie 2023, IGM a implementat un mecanism de protecție temporară, un statut de care pot beneficia cetățenii ucraineni pe teritoriul moldovean.

Datele oficiale văzute de Europa Liberă arată că, într-un an și două luni 12.764 de bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani – adică majoritatea celor intrați ilegal, au primit anume acest statut, având protecție temporară.

Numărul celor care au solicitat azil este de zece ori mai mic și comparabil cu al celor care dețin permis de ședere provizorie sau al celor care au dreptul la ședere permanentă. Câteva zeci – beneficiază de protecție umanitară.

Dar nu toți bărbații ucraineni care traversează ilegal au R. Moldova ca destinație finală, mergând mai departe în țări ale UE.

Articole similare