16 octombrie: Ziua Mondială a Alimentației. ANSA îndeamnă la solidaritate pentru dreptul la alimente
Ziua Mondială a Alimentației este sărbătorită la data de 16 octombrie. În acest an, aceasta aduce în prim-plan mesajul: „Dreptul la alimente pentru o viață mai bună și un viitor mai bun.” Această zi subliniază importanța diversității alimentare, accesibilității și siguranței alimentelor pentru toți oamenii.
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) subliniază o statistică alarmantă: peste 2,8 miliarde de oameni din întreaga lume nu își pot permite o dietă sănătoasă, bogată în nutrienți. Această situație conduce la grave probleme de malnutriție și obezitate.
Instituirea acestei zile are scopul de a crește conștientizarea populației cu privire la problemele alimentare pe termen lung și de a promova solidaritatea națională și internațională în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei.
Transformarea sistemelor agroalimentare poate juca un rol crucial în atenuarea schimbărilor climatice și în sprijinirea mijloacelor de trai pașnice, rezistente și incluzive pentru toți.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă populația să manifeste solidaritate în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei, încurajând reducerea pierderilor și a risipei alimentare.
Un sistem agroalimentar durabil înseamnă acces la alimente suficiente, nutritive și sigure pentru consumul tuturor, contribuind astfel la un viitor mai sănătos și mai prosper.