23 amenzi și procese verbale întocmite pentru braconaj piscicol /FOTO
În perioada zilelor 24-28 mai 2021 grupul operativ al Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) a efectuat două razii în vederea contracarării braconajului piscicol în perioada de prohibiție în raioanele de Sud ale Țării.
În rezultatul inspectărilor au fost întocmite șapte procese-verbale cu privire la contravenţie, fiind aplicate amenzi în sumă de 4 200,0 lei, au fost calculate și înaintate pentru recuperare prejudicii cauzate resurselor biologice piscicole în sumă de 3 260,0 lei, fiind ridicate în calitate de corpuri delicte zece plase monofilament, (unelte interzise pentru pescuit).
Astfel, inspectorii de mediu au întreprins măsuri de prevenire și curmare a acțiunilor de braconaj în acvatoriul lacului Beleu al Rezervației natural-științifice Prutul de Jos, unde în zorii zilei de 28.05.2021, au fost depistate și ridicate opt plase din pânzele cărora s-au eliberat în mediul natural acvatic, în stare vie, o cantitate de circa 8,0 kg de pește de specie crap, caras, batcă și plătică.
În aceiași dimineață, au fost depistați doi braconieri, unul locuitor al satului Manta, iar al doilea originar al satulului Crihana Veche, raionul Cahul, care în două plase au capturat pești de specie crap, som, caras, avat și plătică. Prin acțiunile ilegale întreprinse au cauzat resurselor biologice piscicole prejudicii în valoare de 1 400,0 lei, fapt pentru care le-au fost întocmite procese-verbale contravenționale în temeiul art. 114 alin. (1) din Codul contravențional, cu aplicarea amenzii în mărime a câte 12 u.c. (600,0 lei), iar uneltele de pescuit au fost ridicate în calitate de corpuri delicte.
Au mai fost constatate un șir de încălcări ale regulilor de pescuit, cum ar fi exercitarea pescuitului în lipsa permisului, pescuitul unor specii din ihtiofaună în perioada de prohibiție, fapt pentru care alte cinci persoane au fost sancționate cu amenzi contravenționale în mărime de a câte 12 u.c. (600 lei), fiind înaintate și prescripții oligatorii de recuperare a prejudiciilor cauzate resurselor piscicole în sumă de 1 860, 0 lei.