ABUZUL – una din principalele forme de violență asupra copilului
ABUZUL reprezintă orice acţiune voluntară a unei persoane care se află într-o relaţie de răspundere, încredere sau de autoritate pentru copil. Prin astfel de acțiuni , sunt periclitate viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului. Există diferite forme de abuz: fizic, emoţional, psihologic, sexual şi economic.
Dacă formele de abuz fizic, sexual și economic sunt pe înțelesul tuturor cu privire la cel emoțional și psihologic cunoștințele societății sunt foarte vagi, probabil aceasta și este cauza din care această formă de abuz este și cea mai răspândită.
Abuzul emoțional este un „tipar de comportament care afectează dezvoltarea emoțională a copilului sau sentimentul valorii de sine”. În timp ce acest tip de abuz nu poate lăsa aceleași leziuni și cicatrici ca și abuzul fizic sau cel sexual, abuzul emoțional asupra copilului poate fi devastator pentru dezvoltarea lui și poate duce la probleme pe tot parcursul vieții care persistă la maturitate. Abuzul emoțional este considerat una dintre cele mai puțin raportate forme de abuz asupra copiilor.
Acest tip de abuz poate apărea combinat cu abuzul fizic, abuzul sexual sau neglijarea. Adesea, este subtil și insidios și scade încrederea în sine a copilului.
La fel ca alte forme de abuz, abuzul emoțional asupra copilului este despre putere și control. Abuzatorul, care de cele mai multe ori este cineva dintre părinți, manipulează și controlează copilul folosind cuvinte și acțiuni care sunt dureroase și dăunătoare din punct de vedere emoțional.
Comportamentul unui părinte sau îngrijitor abuziv din punct de vedere emoțional nu susține dezvoltarea sănătoasă și bunăstarea unui copil. În schimb acest tip de tratament inspiră frică, ostilitate sau anxietate.
Abuzul emoțional asupra copilului poate lua mai multe forme. La un capăt al spectrului se află insultele, cuvintele sau acțiunile care te fac să te simți inferior, în timp ce la celălalt capăt poate fi indiferența totală care provoacă serioase traume emoționale.
Asta se întâmplă când un părinte sau îngrijitor nu îi arată dragoste unui copil sau nu îl face să se simtă dorit, sigur și demn. Persoanele abuzive pot, de asemenea, să refuze afecțiunea fizică sau atingerea iubitoare – ambele fiind esențiale pentru dezvoltarea emoțională a copilului.
Consecințele abuzului asupra copiilor sub orice formă pot fi severe și pot persista până la maturitate. Un copil crede adesea că este responsabil pentru abuz și că înseamnă că este neiubitși nedorit.
Iată patru dintre efectele majore pe termen lung ale abuzului emoțional asupra copilului:
1. Probleme legate de atașament: abuzul emoțional îl împredică să formeze și să mențină atașamente sănătoase. Copiii ar putea avea relațiicomplicate cu alți copii, probleme cu intimitatea, dificultăți în soluționarea conflictelor și agresiune relațională.
2. Probleme de comportament și sociale: abuzul emoțional în copilărie a fost, de asemenea, legat de delincvență, comportamente adictive și comportament agresiv sexual la adulții tineri.
3. Repetarea ciclului de abuz: fără o intervenție adecvată, persoanele care au fost abuzate în copilărie au un risc mai mare să-și abuzeze copiii decât persoanele care nu au suferit abuzuri.
4. Suicid și boli mintale: adolescenții care au suferit abuzuri emoționale în copilărie au mai multe șanse de a fi diagnosticați cu cel puțin o boală mentală, cum ar fi depresia sau anxietatea, care pot persista până la vârsta adultă. Persoanele cu antecedente de abuz emoțional sunt, de asemenea, la un mai mare risc de tentativă de sinucidere.
Nu toți cei care au o istorie de abuz emoțional sunt afectați pe tot parcursul vieții. Durata, severitatea și vârsta la care copilul a început să fie abuzat sunt factori foarte influenți. Trauma ar putea avea un impact mai mic dacă un copil are sprijinul altor adulți.
Dacă sunteți părinte și credeți că și copilul dvs. este abuzat emoțional de altcineva, cum ar fi un profesor sau un antrenor, luați măsuri pentru a interveni.
Dacă ți-ai abuzat emoțional copilul sau dacă celălalt părinte este abuziv din punct de vedere emoțional, este important atât pentru sănătatea ta mintală, cât și pentru copilul tău să ceri ajutor de la:
Poliţie, prin intermediul numărului de telefon 112;
Primarul sau asistentul social din localitate;
Serviciul „Telefonul Copilului” – 116111;
Medicul de familie, asistentul medical sau Serviciul medical de urgenţă (112).
Implică-te și semnalează fiecare caz de violență!
Victoria Lungu