Activitatea agenților economici va fi simplificată. Vezi principalele modificări aprobate de Guvern
Guvernul Republicii Moldova a aprobat recent un pachet de măsuri care vizează simplificarea reglementărilor în domeniul controlului activității de întreprinzător. Noile modificări sunt menite să sprijine mediul de afaceri, estimându-se economii anuale de peste 11 milioane de lei prin eliminarea barierelor administrative și reducerea costurilor impuse de reglementările învechite.
Principalele modificări:
- Avize sanitare extinse:
Valabilitatea avizelor sanitare va fi extinsă de la 1 la 3 ani, indiferent de proveniența produselor (din țară sau import). Aceasta va reduce frecvența procesului birocratic pentru agenții economici. - Eliminarea înregistrării aditivilor alimentari:
Va fi eliminată necesitatea înregistrării de stat a aditivilor alimentari, enzimelor și aromelor, simplificând astfel reglementările în domeniul alimentar. - Modificări în comerțul cu ridicata:
Vor fi eliminate restricțiile pentru anumite tipuri de unități de comerț cu ridicata, iar produsele alimentare nepreambalate vor trebui să indice țara de origine, ceea ce va sprijini producătorii locali. - Autorizațiile pentru afișe:
Autorizațiile pentru afișele cu dimensiuni mai mici de 3 metri pătrați vor fi anulate, iar pentru afișele mari, valabilitatea autorizațiilor va fi prelungită. - Liberalizarea condițiilor pentru străini:
Străinilor cu drept de muncă fără vize li se vor liberaliza condițiile pentru încheierea contractelor de muncă, facilitând procesul de angajare. - Procedura simplificată pentru închiderea afacerilor:
Închiderea unei afaceri va deveni mai simplă și mai rapidă prin utilizarea instrumentelor online. - Măsuri pentru blocarea site-urilor de jocuri de noroc neautorizate:
Vor fi implementate măsuri clare pentru blocarea site-urilor de jocuri de noroc neautorizate, contribuind la o reglementare mai eficientă a acestui sector. - Licențierea farmaciilor din sate:
Farmaciile din sate vor fi licențiate, indiferent dacă activitatea lor este sau nu subvenționată de stat, facilitând accesul la medicamente pentru populația rurală.
„Inițiativele sunt foarte bune și importante pentru mediul de afaceri. În perioada următoare, este necesar să ne concentrăm pe modul în care se implementează legislația de mediu, pentru a reduce costurile antreprenorilor din acest domeniu. De asemenea, împreună cu ministerul Finanțelor, trebuie să simplificăm procedurile de comercializare a produselor agricole proprii. Avem foarte multă lume, în sate, pentru care e nevoie să stabilim un mecanism clar de comercializare”, a spus premierul Dorin Recean.