Alerte la Cahul. Află cum poți sesiza problemele orașului direct primarului

Alerte la Cahul. Află cum poți sesiza problemele orașului direct primarului

Scrie- direct primarului problemele din sectorul în care trăiești sau vină cu inițiative ce ar putea fi implementate în Cahul pe alerte.md

Această platformă a fost lansată astăzi, 26 mai, în cadrul unei conferințe de presă. Platformă permite o administrare inteligentă a orașului, și are ca scop eficientizarea comunicării dintre cetățeni, societatea civilă și administrația publică locală.

„Dorim ca oamenii în timp real să poată raporta o problemă pe care o văd în cartierul în care trăiesc, pe strada pe care merg. Este încă un instrument prin care să oferim posibilitatea oamenilor să sesizeze aceste probleme și sper foarte mult că omenii vor vedea operativitatea nostră și la toate sesizările să reacționăm” ne-a declarat Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul. 

Primarul Nicolae Dandiș personal va monitoriza zilnic problemele publicate pe site și va direcționa subiectele abordate de către cetățeni specialiștilor Primăriei Cahul. 

„Deseori, avem o dilemă, vrem anumite lucruri să le propunem și nu știm câți la sută, câți oameni ar fi favorabili anumitor decizii. Prin intermediul sondajelor vrem să dăm o mai mare legitimitate numitor propuneri, decizii” a mai declarat Nicolae Dandiș. 

Edilul a mai menționat că a mai declarat că problemele sesizate vor fi redirecționate și către întreprinderile municipale din Cahul, pentru a soluționa problemele sesizate care sunt inclusiv de competența întreprinderilor municipale.  

„Proiectul Alerte.md este o platformă care vine să faciliteze comunicarea dintre APL și cetățeni și în final să soluționeze problemele cu care se confruntă cetățenii din oraș. Este o platformă națională, primul oraș este mun. Cahul. Pe platformă, cetățenii pot face 3 lucruri, pot raporta o problemă cu care se confruntă în localitate. De asemenea, cetățenii pot înainta inițiative civice prin care să propună soluții sau posibilități de îmbunătățire a orașului sau vecinătățile în care locuiesc. Și nu în ultimul rând, să participe la sondajele lansate de către primărie și astfel implicându-se în procesul de luare a deciziilor la nivel de comunitate” ne-a declarat  Livia Țurcanu, Președinta Mediapoint.   

Potrivit Liviei Țurcanu, și alte comunități se pot alătura platformei: „Este nevoie ca primăriile să ne semnaleze disponibilitatea lor de a implementa un astfel de instrument și să ne contacteze utilizând formularul de pe site”. 

Platforma Alerte.md a funcționat în Chișinău în 2011 – 2016, fiind semnalate peste 10 mii de prlobleme și soluționate în jur de 60%.

Versiunea locală a platformei Alerte.md în municipiul Cahul a fost creată de organizația Mediapoint în parteneriat cu Primăria mun.Cahul, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului ”Alerte.md în orașul tău” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene. Platforma alerte.md/cahul este administrată de Primăria municipiului Cahul.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare