ANSA: De sărbători, aveți grijă la produsele alimentare consumate!

ANSA: De sărbători, aveți grijă la produsele alimentare consumate!
© Imagine simbol

Mesele bogate sunt o tradiție de sărbători. Anume în această perioadă, când rafturile magazinelor sunt arhipline cu produse alimentare în surplus, consumatorii sunt tentați să le cumpere fără a ține cont de etichetă, de aspectul exterior, de actele de proveniență a produselor sau de necesitățile reale de consum. 

Specialiștii în siguranța alimentelor îndeamnă consumatorii: 

1. Să procure produse alimentare doar din locuri autorizate de către ANSA; 

2. Să evite produsele alimentare vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale,

REȚINEȚI! Comercianții neautorizați nu au posibilitatea să asigure condiții optime de transport, depozitare și comercializare a produselor alimentare și nu pot elibera bon de casă, cu care să puteți justificată tranzacția comercială în cazul unui produs neconform. 

3. Să verifice aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.); 

4. Carnea procurată trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, caracteristic speciei, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială. Atenție la ștampila de control sanitar-veterinar care trebuie aplicată pe carcase sau semicarcase și să fie vizibilă! 

5. Carnea achiziționată, ca fiind refrigerată, se va transporta cât mai rapid la domiciliu, în condiții igienice, pentru a fi păstrată în frigider; 

6. Să evite produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului! 

7. Să citească atent eticheta produsului, a informației privind termenul de valabilitate a alimentelor. Mențiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile, prezentate într-un loc vizibil pentru consumator, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene; 

8. În unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita vânzătorilor informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure; 

9. La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete; 

10. Produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj; 

11. Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă; 

12. Organizați evenimentele corporative numai în locuri autorizate. Acceptarea, în cadrul unităților de comerț și alimentație publică, a produselor alimentare și băuturilor alcoolice preparate în condiții casnice este interzisă! 

Stimați consumatori! Doar cu eforturi comune putem asigura consumul de produse alimentare inofensive și preveni orice suspecție de intoxicație alimentară, transmite ANSA.

În cazul constatării unor nereguli, sunteți în drept să depuneți reclamațiile respective, în conformitate cu legislația în vigoare, în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: info@ansa.gov.md.

Articole similare