ANSA:Fiecare al doilea magazin din țară nu păstrează corespunzător produsele alimentare

ANSA:Fiecare al doilea magazin din țară nu păstrează corespunzător produsele alimentare
© imagine simbol

Un nou raport al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) dezvăluie o situație îngrijorătoare în ceea ce privește respectarea normelor de igienă și siguranță alimentară în magazinele din țară. 

Potrivit datelor prezentate de Radio Moldova, aproape jumătate dintre unitățile de alimentație publică și comerț verificate în primele șase luni ale anului au fost găsite cu încălcări grave.

În perioada 2 ianuarie-1 iulie au fost emise peste 500 de prescripții în cazul celor 1 087 de unități de alimentație publică verificate. Alte aproximativ 700 de astfel de acte au fost eliberate după ce au fost monitorizate 1 332 de unități de comerț. În timp ce unii oameni spun că deseori au identificat încălcări, cum ar fi comercializarea unor produse cu termen expirat, alții susțin că nu atrag atenția la termenul de valabilitate atunci când fac cumpărături.

Cetățenii confirmă aceste constatări, relatând despre situații în care au cumpărat produse expirate sau cu prețuri diferite față de cele afișate. 

„Am avut cazuri când prețul de pe raft nu a corespuns cu cel de pe bon. Când am observat îmi era incomod să mă întorc. Era expirat și termenul. Când am observat, eram la serviciu, nu am avut timp să mă întorc”. „Sunt foarte atentă dacă sunt șterse cifrele privind datele de expirare, iau seama dacă carnea este proaspătă”. Foarte des am cazuri când prețul de pe raft nu corespunde cu cel de pe bon, aproape peste o zi. Probabil este un factor uman care duce la astfel de greșeli sau uită despre reduceri”. „Am pățit să vin la casă și să fie alt preț. Am încercat să aflu care e cauza și mi s-a răspuns brutal. Mi-au întors banii, numai să plec mai repede de acolo”, au spus oamenii pentru Radio Moldova.

Cele mai frecvente nereguli depistate în timpul controalelor sunt:
– produse alimentare sunt păstrate la temperaturi necorespunzătoare, ceea ce poate duce la alterarea rapidă și la apariția bacteriilor patogene.
– Supraîncărcarea frigiderelor.
– Pe rafturile magazinelor se găsesc adesea produse a căror dată de expirare a trecut.
– Lipsa informațiilor despre compoziție, alergeni sau data de producție, precum și discrepanțe între prețul de pe raft și cel de la casă, sunt probleme frecvente.
– Angajații magazinelor nu sunt întotdeauna informați despre normele de igienă și siguranță alimentară.

„Personalul angajat în cadrul unităților de comerț este puțin informat despre pericolele care pot parveni în cazul nerespectării regimului termic, în frigidere, nerespectarea vecinătății, plasarea pe piață a produselor culinare și de patiserie. Pe etichetă nu este marcat tot conținutul produsului alimentar, a alergenilor, lipsa informațiilor în limba de stat, prețul de pe raft și bon nu corespunde în multe situații”, a declarat Mariana Gratii.

Pentru a evita riscurile pentru sănătate, ANSA recomandă consumatorilor să achiziționeze produsele alimentare doar din spații sau unități înregistrate la serviciile sanitar-veterinare.

Potrivit inspectorilor ANSA, vânzătorii trebuie să dețină carnete medicale, dar și alte documente ce confirmă calitatea, siguranța și proveniența produselor alimentare.

Articole similare