Aperitive rapide și delicioase pentru masa de Crăciun
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar pregătirile pentru masa de Crăciun sunt în toi. Ca să te asiguri că vei impresiona invitații, îți propunem câteva rețete de aperitive rapide și delicioase, perfecte pentru a deschide apetitul!
Clătite cu cremă de brânză și caviar
Ingrediente:
- 1 litru lapte
- 8 oua
- cca 300 gr făină
- 3 linguri ulei (floarea-soarelui sau unt topit)
- puțină sare
Umplutură:
- 200 gr cremă de branza
- borcan de icre roșii (50-100 gr)
Pregătire:
- Mixează la blender ouale si sarea. Apoi adaugă laptele si încorporează treptat faina – mixând continuu. La final adaugă și uleiul.
- Unge tigaia cu un șervețel uns cu ulei (doar prima data) si prăjește clătitele pe o parte, apoi pe cealaltă – atât cât sa fie rumene si frumoase. Așează clătitele una peste alta si lasă-le sa se răcorească.
- Întinde o foaie de clatita cu partea interioara deasupra si unge-o cu un strat fin de crema de branza. Rulează clătita și pune-o pe un platou plat sau fund de lemn. Procedează la fel si cu celelalte, apoi pune-le la frigider ca sa se întărească puțin.
- Așează rulourile din clătite pe un fund de lemn si taie-le pe toate o dată în bucăți de cca 3–4 cm înălțime. Așa vei obține niște mini-rulouri egale.
- Așează-le pe un platou si presoară icre roșii din plin, pe fiecare rulou.
Aperitiv din castraveți, avocado si creveți
Ingrediente:
2 castraveți cu diametrul de cca 3,5 cm
1 avocado bine copt
12 creveți (eu am folosit creveți cruzi, decongelați cu codiță)
2linguri suc de lămâie
sare și piper după gust
30 ml vin alb (am folosit Traminer, Sauvignon Blanc din colecția Individo)
Marinada pentru creveți:
3 linguri ulei de măsline
1/2 linguriță sare
1/3 linguriță piper
1/2 linguriță paprica afumată
1 cățel de usturoi zdrobit
Pregătire:
- Combină ingredientele pentru marinadă într-un bol încăpător. Marinează creveții în ea timp de 30 min.
- Între timp, curăță castraveții de coajă cu ajutorul unui peeler sau chiar un cuțit. În acest mod, scăpăm de coaja cu ghimpi și vom obține un aperitiv fin. Taie castraveții în rondele egale.
- Pasează avocado cu o furculiță, lăsând și bucățele mai mari pentru o textură mai fermă. Amestecă piureul obținut cu suc de lămâie, sare și piper după plac.
- Încinge o tigaie unsă cu puțin ulei sau grill-ul și prăjește la foc mediu creveții pe o parte până devin roz spre oranj, apoi întoarce-i pe partea opusă. Când sunt aproape gata, toarnă vinul în tigaie și lasă să se evapore. Acesta va oferi creveților o aromă deosebită.
- Asamblare aperitiv din castraveți cu avocado și creveți: adaugă pastă de avocado peste rondelele de castraveți, apoi creveții. Îi poți pune pe verticală ca în poza mea sau pe orizontală pentru mai mult confort la servire. Așează aperitivele pe un platou și servește imediat.Acest aperitiv din castraveți, avocado și creveți este unul sănătos și echilibrat. Datorită faptului că este bogat în proteine și fibre, consider că va plăcea persoanelor la regim sărac în carbohidrați. E ușor de făcut, dar arată festiv și sofisticat.
Sparanghel cu prosciutto la cuptor
Ingrediente:
16 tije de sparanghel
8 felii de prosciutto
puțin piper negru măcinat
Cum sa faci reteta sparanghel cu prosciutto la cuptor?
- Indoaie tija de sparanghel si lasa sa se rupa acolo unde “decide” el. Vei auzi un pocnet. Partea lemnoasa se arunca, iar partea dinspre varf se foloseste. Spala tijele si usuca-le cu un prosop.
- Taie feliile de prosciutto in jumatate pe orizontala, astfel vei obtine 16 fasii de prosciutto.
- Ruleaza cate o felie de prosciutto pe fiecare tija de sparanghel si aseaza-le pe tava tapetata cu hartie de copt. Lasa distanta de 3-4 cm intre ele.
- Condimenteaza cu putin piper deasupra.
- Coace la cuptorul preîncălzit la 200° cu ventilatorul pornit timp de 9-12 minute SAU pana cand prosciutto s-a rumenit frumos! Servește imediat in calitate de aperitiv cald.
Bruschette cu dovleac si branza albastra
Ingrediente:
400 gr dovleac
sare ½ lingurita
un varf de cutit piper
rozmarin (optional)
1 lingura cu ulei de masline
6 felii de bagheta
Sos:
2 linguri smantana de 20%
100 gr cascaval cu mucegai albastru
piper alb
sare in caz de necesitate
Pregatire:
1. Tapetează o tava cu hartie de copt. Unge hartia cu ulei.
2. Taie dovleacul in cubulete, condimenteaza-l cu sare si piper, eventual rozmarin.
3. Aseaza dovleacul in tava si coace cca 20-30 min sau pana se strapunge usor cu furculita. La final, pornește regimul grill ca sa se rumenească frumos.
4. Într-o tigaie, incalzeste smantana, adauga rapid cascavalul Dorblu si fierbe la foc mic, pana branza se topeste. Condimenteaza cu sare si piper daca e necesar.
5. Prăjește pâinea la toaster sau pe tigaie. Aranjeaza cubuletele de dovleac copate pe paine, toarna cate o lingura de sos si serveste imediat.
Gratin de vinete
Ingrediente:
2-3 vinete medii
1 conserva de rosii (380 gr)
250 gr mozzarella
60 gr parmezan
sare si piper
busuioc pentru aroma, decor si prospetime
o ceapa medie tocata marunt
3 linguri ulei de masline
Pregatire:
1. Taie vinetele in felii subtiri si egale. Condimenteaza feliile cu sare si lasa-le pe un tocator sa scurga apa. Ulterior, coace feliile de vinetele 10-15 minute in regimul de grill.
2. Intre timp, fruleaza la blender rosiile si razuieste cascavalurile. Pregateste o tava adanca.
3. Incinge o tigaie, caleste ceapa cu putina sare si piper. Cand s-a rumenit, adauga sosul de rosii si gateste la foc mic cca 10 min, fara capac.
4. Aseaza feliile de vinete coapte pe fundul tavei, presoara un strat de sos de rosii, altul de mozzarella si parmezan. Ascunde si cateva frunze de busuioc printre straturi. Repeta procedura pentru fiecare strat de vinete. Ultimul strat sa fie de sos de rosii. Coace la 190 grade, timp de 30 min.
5. La final, scoate tava din cuptor, presoara mozzarella si parmezan si mai coace 10 min sau pana cascavalul se rumeneste frumos.