Autoritățile cer deținătorilor de terenuri să distrugă ambrozia
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) atenționează populația că lunile iulie și august sunt caracteristice perioadei de vegetație a ambroziei şi cere desinatorilor de terenuri să întreprindă măsuri pentru distrugerea acestei plante.
În contextul executării Planului de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), pentru anii 2019-2024, aprobat prin Hotărâre de Guvern, MADRM atenționează deținătorii de teren asupra necesității distrugerii ambroziei, care, în ultimii ani, a căpătat o mare răspândire, provocând pericole majore atât pentru agricultură, cât și pentru sănătatea omului.
„Îndemnăm cetățenii să întreprindă măsurile comune de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei pe terenurile lăsate în paragină, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, de-a lungul râurilor, pe marginea iazurilor, pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, șantierelor de construcții, în zonele depozitării solului excavat, precum şi în curțile caselor sau în parcuri”, indică ministerul de resort.
Pentru distrugerea eficientă a ambroziei, este recomandată aplicarea metodei mecanice și a celei chimice. Totodată, la aplicarea metodei chimice se recomandă utilizarea erbicidelor omologate și incluse în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților.
„În procesul de cercetare-experimentare în condiții de câmp, erbicidele recomandate au demonstrat o eficiență sporită la distrugerea ambroziei în proporție de 70-99 la sută”, conform MADRM.
Ambrosia artemisiifolia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condițiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arșiță, preferă solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătății populației.