Publică un anunț
piatasud.md

Avertizare de caniculă emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Avertizare de caniculă emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Potrivit avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în perioada 05-09 august pe arii extinse se va mențin temperaturi maxime a aerului cu valori cuprinse între +33..+34°C, precum și pericolul excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

 În acest context Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare. Cetățenii sunt atenționați, că în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice scânteie poate provoca incendii de proporții.

Oamenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma spațiilor locative, forestiere și a lanurilor cu cereale pentru prevenirea incendiilor şi extinderea acestora. Totodată, maturii sunt rugați să-și monitorizeze copiii să nu le permită jocul cu sursele de aprindere. 

Canicula reprezintă risc pentru persoanele vârstnice, copiii, bolnavii cu afecțiuni cronice în special cardiace și respiratorii. În perioada caniculară este indicat persoanelor să evite aflarea la soare în orele de vârf, să se protejeze de razele solare în spații răcoroase, umbrite și să consume cât mai multă apă potabilă.

IGSU avertizează repetat că în perioada cu temperaturi ridicate scăldatul în bazinele acvatice din țară poate provoca tragedii. Salvatorii menționează că scăldatul în locuri neamenajate cu stații de salvare precum și aflarea minorilor nesupravegheați în preajma râurilor, lacurilor se interzice.

În caz de situații de risc persoanele sunt rugate să apeleze Serviciul 112 pentru acordarea ajutorului necesar din partea echipelor de urgență.

Articole similare