Criptomoneda ca minciună: Cetățeni ai R. Moldova, în plasa escrocilor | VIDEO

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice și ai Direcției urmărire penală a INI au documentat activitatea ilicită a unui grup de persoane, care, în perioada anilor 2023 – 2024, au comis o escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, sub pretextul depunerii unor investiții în criptomonede.  

În cadrul cercetărilor s-a constatat că membrii grupării, fiecare cu rol bine determinat, având scopul sustragerii bunurilor altor persoane, prezentându-se din numele unor companii și burse de valori, au apelat cetățeni ai Republicii Moldova, prin intermediul aplicațiilor de mesagerie rapidă, inclusiv „Viber”, „WhatsApp” și „Telegram”, după care prin inducere în eroare, sub pretextul investițiilor și asistenței în tranzacționare a criptomonedelor, au obținut prin înșelăciune mijloace financiare de la mai mulți moldoveni, cauzând victimelor prejudicii materiale în proporții deosebit de mari.

În urma măsurilor de investigație și a probelor acumulate în cadrul urmăririi penale, ofițerii INI au efectuat percheziții la domiciliile mai multor persoane care asigurau schimbul banilor în criptovalută. În rezultatul perchezițiilor la 5 adrese, au fost depistate și ridicate 49 de  carduri bancare, 8 telefoane mobile, cartele SIM și mijloace bănești în diferită valută cu echivalentul sumei de 400 000 de lei.

Menționăm că gradul de complicitate al persoanelor vizate urmează a fi stabilit în cadrul acțiunilor de urmărire penală.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 8 la 15 ani, cu amendă de la 750 000 la 1.000.000 de lei și  privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

În acest context, Poliția  recomandă REPETAT cetățenilor să respecte următoarele reguli de  precauție:

– Nu divulgați nimănui informațiile D-stră personale, datele cardului bancar sau ale conturilor de acces la aplicațiile web/mobile banking.

– Evitați înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite prin rețelele de socializare, în special a celor care promit câștiguri fabuloase. Nu introduceți datele D-stră personale sau datele de contact în anunțurile respective;

– Nu oferiți persoanelor necunoscute acces la dispozitivele D-stră prin aplicații de acces la distanță, cum ar fi: AnyDesk, TeamViewer, indiferent de promisiunile primite;

– Nu transmiteți cardul bancar persoanelor terțe, nu lăsați cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și unitatea bancară care Vă deservește cardul.

Articole similare