Capodoperele muzicii universale au răsunat la Cahul

Capodoperele muzicii universale au răsunat la Cahul

Dirijorul Rotilă Ilie Croitoru, împreună cu Orchestra națională de Cameră, vine al doilea an consecutiv la Cahul cu un concert de muzică clasică. Anul acestea, concertul a avut loc pe 1 iunie în incinta Universității de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul.

„Sunt născut la Colibași, raionul Cahul. Pe mine cândva m-au ajutat foarte mult, necondiționat, și cred că e datoria mea să ajut copii talentați de aici. Avem foarte mulți copii talentați și trebuie să îi încurajăm poate cândva vor deveni oameni vestiți cu care se va mândri orașul Cahul. Acest concert îl fac o dată pe an la Cahul, dar totuși rămâne acel vis a mau să facem filarmonică la noi, la sud, să facem mai multe concerte de an, o tradiție frumoasă, să facem turism cultural aici la Cahul. Fără filarmonică nu cred că o să fie un ansamblu întreg, mai ales dacă se dezvoltă teatrul dramatic  – muzica trebuie sa fie la nivel” ne-a declarat domnul Croitoru. 

Totodată, Ilie Croitoru s-a referit și la publicul cahulean: „Nu fac nici o deosebire dintre publicul de peste hotare, unde este un public educat, selectiv, de cel de la țară, ori de la Cahul. Chiar dacă o dată pe an vin cu acest concert, dar când faci ceva bine omenii îți răspund receptiv. Am impresii foarte bune, oamenii sunt bucuroși că au avut ocazia să asculte cei mai buni muzicieni din Moldova, Orchestra Națională de Cameră. La noi, la sud, trebuie să aducem cel mai bun”.

Împreună cu orchestra Națională de cameră,au evoluat și soliștii: soprana Lilia Șolomei; Lola Croitoru și Olga Borisova la vioară;  Tatiana Podoleac la harpă; Denis Rîșcovoi la violoncel și Iurie Mașnicu la corn.

Publicul a rămas încântat de evoluția Orchestrei Naționale de Cameră dirijată de Rotilă Ilie Croitoru, dar mai ales de surprizele acestui concert. Trei discipole ale Școlii de Arte „Maria Cibotari” din Cahul au deschis concertul, interpretând, împreună cu orchestra, compoziții pentru vioară și pian.

Este ceva foarte deosebit fiindcă nu fiecare are posibilitatea de a evolua alături de o orchestră de profesioniști. Când am cântat am simțit că cânta împreună cu orchestra și aceste emoții nu pot să le redau. Anul acesta absolvesc școala de arte și sper pe viitor să mai cânt cu această orchestră„ ne-a declarat Iulia Tataru, una dintre discipolele Școlii de Arte „Maria Cibotari” din Cahul. 

Reamintim că Rotilă Ilie Croitoru este născut pe 28 august 1979, în satul Colibași, raionul Cahul. 

A studiat la Școala de muzică „Maria Cebotari” din orașul Cahul. Din 1996 își continuă studiile la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău, specialitatea dirijat coral. În 1999 este admis la Facultatea Dirijat Coral, clasa profesorului Stanislav Legkov și dirijat simfonic, clasa profesorului Victor Fedotov a Conservatorului „N. Rimski-Korsakov” din Sankt Petersburg. În 2000 debutează ca dirijor la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău, cu un program vocal-simfonic „Requiem” de W. A. Mozart și simfonia nr. 8 de F. Schubert. În 2003-2007 este dirijor al orchestrei Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Crescendo” din R. Moldova și conducător artistic al acestui festival. 
 
Rotilă Ilie Croitoru este un dirijor care și-a făcut un nume în spațiul ex-sovietic. În 2002-2005 este asistent (stagiar) al prim-dirijorului Orchestrei Simfonice Academice a Filarmonicii „D. Șostakovici” din Sankt Petersburg, Rusia – Aleksandr Dmitriev.În această perioadă evoluează cu trei concerte simfonice pe scena Filarmonicii din St. Petersburg, „Requiem” de I. Brahms, „Pasiunile după Matei”, I. S. Bach (corul „Emanuel”, România), Simfonia nr. 1 de P. I. Ceaikovski, „Concierto de Aranjuez” pentru chitară și orchestră de Joaquín Rodriguez, Suita nr. 1 „Peer Gynt” de E. Grieg. În 2003-2004 – dirijor stagiar la Teatrul Mare (Bolșoi) de la Moscova, iar în 2004-2007 – dirijor stagiar la Teatrul de operă Mariinski din St. Petersburg. Din anul 2005 este dirijor și director artistic al Festivalului „Krescenskie vecera” din Sankt Petersburg și din 2008 – dirijor-asistent la Teatrul Mariinski din St. Petersburg.

Articole similare