Ce efecte negative are aparatul de aer condiționat asupra sănătății tale
Vara e perioada când căldurile ajung să fie mai înalte decât ne-am fi dorit. În încăperi adesea fără de un aparat de aer condiționat este dificil să te afli, iată de ce apelăm la instalarea acestor aparate care să ne răcorească aerul, dar nici nu ne dăm seama cât de nocive pot fi ele pentru sănătate.
Aerul condiționat face parte, chiar dacă vrem sau nu, din viața noastră. Din păcate, temperaturile extrem de scăzute și întreținerea lor defectuoasă pot duce la probleme de sănătate, care declanșează afecțiuni comune, dar și boli grave.
Riscurile aparatului de aer condiționat
- Schimbările bruște de temperatură și umiditate afectează sistemul respirator
- Are efect de uscare a pielii și a mucoaselor
- Contribuie la poluarea fonică
- Aerul recirculat poate contribui la transmiterea facilă a bolilor infecțioase respiratorii
- Acarienii și fungii din aer pot cauza reacții alergice
- Aerul condiționat este asociat cu rinită cronică, faringită, iritația gâtului și răgușeală
- Aerul condiționat poate accentua afecțiunile oculare, cum ar fi conjunctivita și blefarita și cauzează probleme pentru purtătorii de lentile de contact
- Infecții bacteriene
Infecții bacteriene care pot fi provocate de aparatul de aer condiționat
Utilizarea aerului condiționat poate crea umiditatea și condițiile necesare pentru dezvoltarea a mai multor tipuri de bacterii care sunt periculoase pentru om. Tăvile de apă ale aerului condiționat, necesare pentru dezumidificare, sunt un loc în care bacteriile se reproduc, dacă acestea nu sunt golite. Două astfel de infecții bacteriene, grave sunt pneumonia bacteriană și boala legionarilor.
Prin folosirea aerului condiționat se agravează condițiile respiratorii. Pe anumite piese din interiorul aerului condiționat se formează condens și se pot dezvolta microorganisme și mucegaiuri. Acestea sunt răspândite în toată casa prin sistemul central de ventilație al aerului condiționat. Persoanele care suferă de boli respiratorii cum ar fi bronșită sau astmul, pot face infecții pulmonare serioase, pot avea respirația scurtata, șuierătoare, dar și alte simptome severe.
Contaminarea aerului din interior. Specialiștii avertizează că aerul din interior ar putea fi mult mai poluat decât cel din exterior cu bacterii, mucegaiuri, polen, virusuri și păr de animale. Întrucât oamenii petrec marea majoritate a timpului în interior, acest inconvenient amplifică riscul agravării unor condiții, în cazul persoanelor cu boli respiratorii și cardiovasculare. De aceea este necesar să se reducă, prin aerisirea constantă a încăperilor, poluanții atmosferici din interior.
Boala legionarilor. O altă condiție frecvent declanșată de aerul condiționat este boala legionarilor, un tip de penumonie cauzată de bacteria Legionella care se dezvoltă în părțile calde și umede ale unui aer condiționat.
Simptomele inițiale ale bolii legionarilor includ pierderea de energie, dureri de cap, greața, dureri ale corpului, febra ridicată și dureri toracice. Dacă nu este tratată imediat, boala legionarilor poate afecta sistemele corpului și poate determina tulburări permanente fizice și psihice. Boala poate fi chiar fatala daca febra este ridicata și anticorpii nu-și pot face datoria.
Cum reduci riscul apariției bolilor
Riscul apariției bolilor poate fi redus prin:
- menținerea în condiții corespunzătoare a aparatelor de aer condiționat și verificarea lor, periodică, de către un profesionist
- ventilarea regulată a spațiilor cu aer condiționat
- instalarea și întreținerea profesională este recomandată pentru ambele unități individuale și sistemele centralizate
- păstrarea unei temperaturi în încăperi între 21-25 de grade celsius menținerea umidității între 60-70%