Cu ce probleme se confruntă antreprenorii din Cahul. Află în acest material

Cu ce probleme se confruntă antreprenorii din Cahul.  Află în acest material

AIM a organizat o întâlnire cu antreprenori din Cahul pe 28 mai 2021. Evenimentul face parte din seria de vizite lansate de AIM în regiuni și are scopul de a identifica constrângerile și oportunitățile de dezvoltare pentru IMM-uri și prezentarea Zonei Zero – comunitatea business-ului onest.

Directorului executiv a prezentat activitatea AIM și dl Vlad Șuleanschi, co-fondatorul Smokehouse a vorbit despre Zona Zero – comunitatea business-ului onest și a cetățenilor responsabili. El a vorbit despre experiența personală a restaurantului Smokehouse și cum a luat naștere comunitatea Zero, bazată pe principiul transparenței și a participări la bunăstarea țării.

La eveniment au participat 10 antreprenori din horeca, agricultură, producere, servicii auto și transport. Discuțiile cu antreprenorii au scos în evidență provocările pe care le întâmpină IMM-le din Cahul. Cele mai invocate probleme au fost cele legate de:

  1. Capacitățile limitate ale antreprenorilor în raport cu cunoștințele necesare pentru a gestiona o afacere. Ei au menționat că fiecare antreprenor trebuie să aibă cunoștințe legale, fiscale, manageriale. Pe lângă aceasta ei trebuie să înțeleagă foarte bine cadrul legal care reglementează afacerea și să respecte toate condițiile impuse de autorități.
  2. Antreprenorii au împărtășit experințe negative din timpul inspecțiilor și controalelor de stat. Majoritatea au menționat că acesta este un factor care creaează constrîngeri, pierderi de resurse, energie și timp. Ei au insistat pe faptul că controalele trebuie să fie consultative și nu trebuie să crreeze blocaje în activitatea operațională a unei afaceri, fapt care se întâmplă de facto. 
  3. Lipsa unui organ consultativ local care să servească drept suport instituțional, informațional și consultativ pentru IMM-ri. 
  4. Antreprenorii au semnalizat povara birocratică și adminsitrativă pe care trebuie să o suporte, rescpectând toate cerințele impuse de cadru legal, aici s-au referit la toate documentele pe care trebuie să le prezinte firma organelor de control. De asemenea ei au menționat faptul că multe standarde care reglementează activitatea horeca, industriei alimentare sunt depășite și nu corespund actualității. 
  5. Alte probleme invocate au fost legate de concurența neloială, practici de dumping în stabilirea prețurilor de către retail-erii mari, termenii de valabilitate și garanție pentru produsele alimentare și accesul la finanțare.

Directorului executiv a prezentat activitatea AIM și a documentat propunerile participanților. Urmare acestei vizite echipa AIM  va sistematiza aceste provocări și va pregăti o serie de soluții pentru dezvoltarea mediului de afaceri din regiuni.