Publică un anunț
piatasud.md

Prin dans educăm altfel copiii

Sute de copii din municipiul Cahul sunt încadrați în diferite cercuri, activități extra curriculare.

Dans, muzică, arte plastice, sport, fiecare dintre aceste cercuri aduc un plus la educați copiilor și adolescenților pe care o primesc la școală.

Ansamblul „Iuventa” este unul dintre cele mai frecventate cercuri de dans din Cahul. În toată istoria sa, pragul ansamblului a fost trecut de mii de copii. Anul acesta, ansamblul a împlinit 25 de ani.

„Iuventa” a fost fondat în 1994 în cadrul Centrului de Creație a Copiilor ”Miorița”. Într-un moment, Centrul de Creația a rămas fără conducător de cerc „Dans estradă, modern, dans de gală”. În acel an, cercul a fost preluat de o adolescentă de doar 16 ani, elevă în clasa X-a. Până în anul 2000 a fost doar un cerc de dans în cadrul Centrul de Creație, iar în 2000 ”Iuventa” și-a cunoscut numele, iar cahulenii au cunoscut-o pe Rodica Pănășescu, coreografa care conduce și până astăzi ansamblul.

„La ziua de azi avem practic 200 de copii, 6 grupe de diferite grupe de vârstă de la 4-18 ani și 2 grupe care sunt absolut diferite ”Majorete”. Simt că este continuitate căci absolvenții mei se căsătoresc, unii pleacă în lumea mare, mă trezesc chiar cu copiii lor la mine la dansuri. Mă bucur că în ansamblu se formează și cupluri, împreună au crescut, au călătorit, au participat la numeroase evenimente, aici și-au găsit dragostea și continuitatea lor în viață. Asta este cel mai important lucru, noi suntem aici pentru a cultiva în copii frumosul, educația, spiritul etic și estetic iar dacă ei doresc să ducă frumosul în lume înseamnă că tot ce facem noi nu e în zadar” ne-a declarat Rodica Pănășescu.

Doamna Pănășescu spune că dansul este un limbaj și limbajul acestuia este a corpului, iar în orice corp este un suflet. Dacă sufletul este curat și frumos, corpul mișcă frumosul. În loc de agresivitate este o manieră frumoasă. Printr-o mișcare poți reda mai mut uneori decât prin cuvinte. Gesturile ne aduc la atâtea emoții care ne educă ne schimbă și schimbă lumea în jurul nostru.

„Prin dans am învățat istorie, etică, estetică, bunele maniere. Un adevărat dansator este un estet adevărat. El nu poate fi un om fără maniere bune, fără disciplină. Dansul este o artă care îmbină în sine și sport și etică și estetică. Totul frumosul care îl putem aduce este prin dans. Înainte de a dansa el trebuie să cunoască care este istoria dansului,impactul, scopul și mesajul acestuia care îl transmitem publicului. Prin faptul acesta îl schimbăm și aducem emoții. Un copil care învață arta frumosului, el devine frumos. Acest copil emană altă energie, el se deosebește, nu este agresiv, este mai emotiv, mai bun la suflet” ne-a mai adăugat Rodica Pănășescu.

Coreografa spune că copii se schimbă mult când practică careva activități extrașcolare. Cel mai bine observă schimbarea părinții schimbarea.

„În 1-3 ani părinții ei vin și spun că copilul lor s-a schimbat mult, privește lumea cu alți ochi. Când vedem că este un impact puternic, nu contează că schimbăm astăzi un copil, mâine vom schimba zece , poimâine 100, iar prin acest lucru demonstrăm că dansul educă, dansul este acea unealtă, acel motor care mișcă societatea spre mai bine” a mai menționat Rodica Pănășescu.

Petru  coreografă, cel mai mare vis este ca discipolii să rămână în țară. Spune că acest vis, cu siguranță îl au foarte mulți pedagogi.

„Creștem mulți oameni frumoși la chip și la suflet, iar când pleacă din țară ne simțim abandonați. Atâta muncă și efort ca să creștem o generație care să rămână acasă iar ei să fie viitorul nostru. Neamul nostru e foarte frumos ca și oamenii. Viitorul nostru și încrederea sunt ei, iar noi îi creștem ca să avem o continuitate a vieții mai bună. Când ne abandonează, ne simțim lipsiți de acel frumos și de acea atitudine care ar trebui să ne-o dea nouă și celorlalte generații” a punctat Rodica Pănășesu.

Articole similare