Cel mai mare producător de covoare din Moldova a intrat în insolvabilitate
Compania Covoare-Ungheni, afiliată lui Nicolas Nicula, a intrat în procedura insolvabilității, cu datorii uriașe la bugetul statului și față de alți creditori.
Potrivit deciziei instanţei de insolvabilitate, a fost ridicat dreptul lui Nicula Nicolas de administrare a Covoare-Ungheni şi s-a indicat debitorului ca, în termen de 10 zile lucrătoare, calculat din data publicării hotărârii, să desemneze o persoană care va reprezenta interesele debitorului sau, în caz contrar, aceasta va fi desemnată de către instanță, relatează mold-street.com.
Administrator al insolvabilității la SA Covoare-Ungheni a fost desemnat Igor Bulgaru. Instanţa a stabilit creditorilor termen limită de înaintare a cererilor de validare a creanțelor instanței de insolvabilitate pentru întocmirea tabelului definitiv – 22 noiembrie 2024, cu excepția obligaţiilor fiscale al căror termen este de 90 de zile calendaristice de la data intrării în procedură.
Termenul pentru verificarea creanţelor de către administratorul insolvabilității, de întocmire, de comunicare și prezentare instanței de insolvabilitate a tabelului lor definitiv a fost stabilit – 6 decembrie 2024, iar ședința de validare a creanţelor a fost fixată pentru 18 decembrie 2024.
De asemenea, Covoare-Ungheni a fost obligat să prezinte proiectul planului procedurii de restructurare până la prima adunare de raportare.
Potrivit datelor publice Covoare-Ungheni înregistrează datorii la bugetul statului de circa 14 milioane de lei.
Ce datorii are față de alți creditori va arătat raportul pregătit de administrator.
De notat că întreprinderea ce face parte din grupul Acvila (în care figurează şi alte firme aflate în insolvenţă), controlat de Nicolas Nicula, a raportat anul trecut venituri de 174 milioane de lei şi un profit de aproximativ 405.000 de lei.
Potrivit rapoartelor prezentate de administraţia întreprinderii la Biroul Naţional de Statistică, în ultimii ani Covoare-Ungheni, care ar fi cel mai mare producător de covoare din ţară, s-ar fi reorientat spre producţia betonului asfaltic şi construcţia drumurilor.
Conform datelor Ministerului Economiei, în 2022 existau 17 companii autohtone producătoare de covoare, majoritatea concentrate în Zona Economică Liberă de la Ungheni.