Cel mai vechi are peste 120 de ani! Muzeul Ținutului Cahul expune colecția de covoare //FOTO
Covorul moldovenesc este o operă de artă tradițională care ne identifică pe noi ca popor, în orice colț ar lumii nu s-ar afla. De această părere este Maria prepeliță, directoarea Muzeului Ținutului Cahul, care ne-a vorbit despre expoziția inaugurată astăzi în incinta Palatului Culturii.
Șapte covoare vechi, țesute manual sunt prezentate în cadrul expoziției. Cel mai vechi datează din 1901. Covoarele au fost colectate din raionul Cahul, fiind parte a patrimoniului Muzeului Ținutului Cahul.
„Covorul poate fi ușor identificat după motiv și după cromatica moldovenească care sunt inconfundabile. În covoarele moldovenești sunt țesute mesaje de dor, mesaje de speranță, citind aceste mesaje ne păstrăm vie amintirea despre meșterițele care le-au creat. Dacă ai acasă un asemenea covor involuntar vorbești cu bunica sau cu mama de la care le-ai moștenit, îți amintești despre aceste persoane, îți dai seama despre munca, dăruirea, dragostea pe care le-au depus ele în crearea acestor opere de artă națională” ne-a declarat Maria Prepeliță, Directoarea Muzeului Ținutului Cahul.
Expoziția este dedicată hramului bisericesc a Municipiului Cahul, care se serbează pe 21 noiembrie de Sf. Arhangheli Mihail și Gavril.