Chișinău a găzduit conferința de închidere a proiectului EU4Culture: patru ani de impact asupra orașelor non-capitală din Parteneriatul Estic
În perioada 28-29 noiembrie 2024, la Chișinău, Republica Moldova, proiectul finanțat de UE, EU4Culture, a organizat conferința de închidere, marcând încheierea a patru ani de activitate cu impact semnificativ. Evenimentul a evidențiat contribuțiile EU4Culture asupra sectorului cultural și creativ din țările Parteneriatului Estic.
Conferința de închidere EU4Culture a reunit experți internaționali, lideri locali și actori-cheie din Industriile Culturale și Creative (ICC) pentru a explora rolul sustenabil al culturii în stimularea dezvoltării socio-economice în orașele non-capitală din țările Parteneriatului Estic (PaE). Pe parcursul a două zile, în cadrul conferinței au fost evidențiate realizările proiectului EU4Culture și a fost discutat impactul său pe termen lung. Experți internaționali și beneficiari ai proiectului au susținut prezentări, cu participarea activă a primarilor, reprezentanților orașelor și actorilor din domeniul ICC. Programul oficial a inclus, de asemenea, o expoziție multimedia care a prezentat rezultatele EU4Culture, evidențiind povești de succes din orașele participante.
„Proiectul EU4Culture a jucat un rol esențial în promovarea cooperării culturale și în valorificarea potențialului transformator al diversității culturale, stimulând creșterea socio-economică în țările Parteneriatului Estic. Prin avansarea viziunii UE pentru dezvoltarea culturală, proiectul a contribuit semnificativ la remodelarea și revitalizarea peisajului cultural al orașelor non-capitale din regiune”, a declarat Christophe Masson, Lider de Echipa pentru Societăți Incluzive la DG NEAR, Comisia Europeană.
În ultimii patru ani, cu un buget de 7,85 milioane EUR, proiectul EU4Culture a consolidat în mod semnificativ politica culturală, cooperarea între părțile interesate ICC și dezvoltarea sectorului în orașele non-capitală din țările Parteneriatului estic. Paisprezece orașe din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina au dezvoltat strategii culturale și au implementat acțiuni cheie, inclusiv inițiative culturale după începerea războiului în Ucraina. EU4Culture a sprijinit peste 400 de artiști și profesioniști din domeniul culturii în îmbunătățirea competențelor lor prin proiecte de mobilitate, în timp ce 87 de beneficiari au dobândit noi competențe în internaționalizarea culturii. În plus, 32 de instituții publice și organizații culturale independente au implementat cu succes proiecte culturale inovatoare, promovând în continuare sectoarele creative din țările Parteneriatului estic.
Proiectul EU4Culture, finanțat de UE, este implementat de Goethe-Institut (leader), Institut Francais Georgia, Institutul Cultural Danez și Centrele Cehe.