Cighiri de porc la cuptor, în stil moldovenesc
În preajma sărbătorilor pascale, tradițiile și obiceiurile culinare moldovenești sunt celebrate la maximum. Printre cele mai îndrăgite delicii ale acestei perioade se numără și vestitele cighiri moldovenești.
În acest articol, vom descoperi modul în care acestea sunt preparate.
Ingrediente
- Măruntaie de porc:
- 1 kg de ficat
- 1 kg plămâni, inimă
- Prapur
- 500g carne de porc cu grăsime
- 5 ouă
- Făină
- Sare, piper negru, boia de ardei roșu după gust
- 3 cepe, usturoi după gust
Mod de preparare
- Spălăm măruntaiele de mai multe ori, de fiecare dată schimbând apa. Apoi, le lăsăm în apă rece pentru câteva minute ca sângele din ele să se scurgă. În cazul în care pe măruntaie sunt pete, este recomandat să le tăiem.
- După ce le-am spălat, punem măruntaiele și o bucată de carne cu grăsime la fiert în apa deja clocotită, într-un vas mare, pentru o oră.
- Cât timp fierb măruntaiele, călim ceapa 20 de minute la foc încet, în slănină. Punem și usturoi. După caz, putem adăuga un pic de ulei. Consistența produsului trebuie să fie groasă și lipicioasă.
- După ce au fiert, tăiem măruntaiele cuburi mici și le punem într-un vas unde adăugăm ceapa călită, ouăle, piperul negru, boiaua de ardei roșu și făina. Toate ingredientele le amestecăm până conținutul devine omogen.
- Prapurul îl rupem în bucăți mai mici. Îl întindem în palmă și adăugăm conținutul din măruntaie. Îl învelim cu colțurile prapurului, îl modelăm în palmă și îl punem în tava unsă cu ulei. Repetăm procedura până umplem tava cu cighiri. Punem tava în cuptor pentru jumătate de oră.
Poftim la masă!