Publică un anunț
piatasud.md

Cine sunt turiștii care vizitează Eco-Village Văleni

Agropensiunea „Eco-Village Văleni” este o afacere care a fost înființată la începutul anului 2014, în zona de sud a Republicii Moldova, în satul Văleni. Scopul acesteia este să promoveze potențialul turistic al satului Văleni și ecosistemul Lacul Beleu.

În urma finanțării în valoare de 30 de mii de euro în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, a fost amenajat teritoriul agropensiunii.

Finanțarea a fost destinată pentru mobilarea a opt camere noi, amenajarea unei saune cu ciubere de lemn, precum și procurarea echipamentelor de bucătărie. De asemenea, urmează să fie construită o piscină și jacuzzi. În urma acestor investiții au fost angajate patru persoane, iar datorită dezvoltării infrastructurii, agropensiunea a devenit un punct turistic atractiv pentru turiștii din țară și de peste hotare.

„Noi înțelegem că doar conectând eforturile, conectând producătorii locali, prin fiecare agropensiune, meșteșugar, fiecare artist, spunându-și istoria, povestea este ceea ce turistul apreciază, turistul vrea să descopere.

Practic anual acesta prin intermediul programului EU4 Moldova am realizat un vis, un plan de mai mult timp a nostru de. Aduce un centru modern de piscină, SPA, tratament pentru a ține turistul mai multe zile la Văleni, pentru a-i oferi șansa de a se bucura de mai multe servicii turistice. Precum și a simți adevărat acest spirit al luncii Prutului, a sudului republici Moldova”, a spus Nicu Știrbeț, fondator ECO-Village Văleni.

„Este o pensiune foarte bine aranjată, ceva deosebit. Eu sper sa ne distram și noi aici de minune. E un local perfect pentru suflet, eptnru reculegere, cine te uit în jur la frumusețile de aici te liniștești. Am venit aici la o cumătrie, suntem invitați și sincer primele impresii despre local sunt foarte bune”, a declarat Marinela, vizitator la Eco-Village.

Complexul turistic este foarte solicitat. Aici vin oaspeți din toată țara dar și de peste hotare.

„Eu cu soția mea suntem turiști din Croația. Călătorim cu automobilul. Am petrecut cinci zile la baza de odihnă Zahareuca. Am vizitat vinăria Mileștii Mici, Complexul Orheiul Vechi, râul Nistru, satul Lalova și acum suntem în Văleni. Am găsit careva informații despre Văleni și am decis și am decis să vizităm. Sat frumos, oameni minunați, mâncăruri gustoase și locuri pitorești. Dar drumurile lasă de dorit, dar totuși e bine”, turist din Croația.

„Clusterul turistic VIA Cahul este o platformă de cooperare dintre 50 de membri, dintre care sunt agenți economici în turism, instituții publice, instituții de stat, instituții de renovare, cercetare și instituții catalizatoare. Ceea ce clusterul care are ca scop principal este dezvoltarea regiunii Cahul anume în domeniu turismului. Și dorim ca acești agenți economici să colaboreze între ei, să se promoveze reciproc și să aibă o atitudine de colaborare, nu de concurență cum era până la moment. Ca rezultat până la momentul final, avem 16 agenți economici care au beneficiat de bunuri, echipamente pentru care și-au dotat companiile turistice care le au. Unii au prestat servicii anterior, dar unii acum își încep servicii noi în turism. Ceea ce a ajutat clusterul este ca acești turiști să beneficieze de resurse financiare ca să își cumpere echipamente de bucătărie, echipamente de joacă, ceea ce au avut nevoie pentru a-și dezvolta ceea de era existent sau pentru a presta servicii noi”, a declarat Felicia Stoianov, manager de proiect al Clusterului Turistic VIA Cahul.

Articole similare