Consilier raional: Situația la Fabrica de Brânzeturi nu e rea, e foarte rea

Consilier raional: Situația la Fabrica de Brânzeturi nu e rea, e foarte rea

Despre situația financiară deloc ușoară la S.A. Fabrica de Brânzeturi din Cahul, ne-a povestit Sergiu Rența, Consilier raional și proaspăt ales Președinte al Consiliuli de Administrare,  în cadrul emisiunii inDIRECT din 23 iulie 2020. Mai mult de atât, nu o dată consilierul a solicitat și un audit în cadrul ședinței consiliului raional care a fost acceptat.

”Situația la Fabrica de Brânzeturi nu e rea, e foarte rea. Datoriile fabricii astăzi constituie aproximativ 5 milioane de lei. Dintre care 3 milioane lei sunt față de furnizori cum ar fi Colhozul din s. Pobeda și s. Alexanderfild. În jur de 60 de angajați nu au primit salarii din luna februarie. Mari restanțe la impozitul pe venit față de bugetul de stat.” A declarat Sergiu Rența.

Una dintre soluțiile propuse de către președintele consiliului de administrare a Fabricii de Brânzeturi, în caz că nu se va interveni, este de a închide fabrica.

”La data de 1 august s-ar putea închide fabrica, dacă nu se va găsi o soluție sau nu va interveni fondatorul. Vedem ce facem cu angajații ei. În luna aceasta fabrica a prelucrat materie primă în sumă de  aproape 400 000 lei, iar cheltuielile sunt de 600 000 lei, fabrica lucrează în „minus”. Dacă anii 2015-2016 au fost destul de buni în activitate, de la sfârșitul anului 2017 și până în 2019 e problemă” a menționat domnul Rența.

De asemenea, Sergiu Rența susține că problema a apărut nu doar odată cu pandemia ci și în urma conducerii Consiliului Raional.

”Fabrica a avut contracte de aproape 3 milioane lei cu instituțiile bugetare, dar pandemia și-a arătat efectul si au început sa se adune datoriile, la apa , la gaz. Ar trebui să intervenim sub o formă de acreditare de minim 2 milioane  de lei. Situația ne va impune să adoptăm decizii prompte. Conducerea anterioara cât și prezentă a Consiliului Raional are o vină în situația care o avem acum la fabrică. Cel mai rău e că oamenii rămân fără salariu. Produsul era de calitate bună. Grădinițile și școlile erau îndestulate cu produsul nostru autohton” a mai menționat Sergiu Rența.

În urmă cu o lună, Olteanu Nicolae a fost numit în calitate de Director a Fabricii de Brânzeturi Cahul, de către acționar: „După părerea mea, are careva intenții de dezvoltare pentru a schimba unele linii interne sau programe. Dar îl trage în jos aceste datorii care le are fabrica. După părerea mea el a fost numit pe criteriu politic, nu cred ca a fost foarte motivat. Situația intră în impas. Această motivare va dura până când va fi răbdare”, punctează Sergiu Rența.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare