Cu ajutorul UE, va produce dulcețuri după rețetele bunicilor //VIDEO

Maria Minciună sau cum îi spun sătenii „tanti Mașa” este bucătăreasă profesionistă, gătind mesele pentru nunți de mai bine de 30 de ani. Pasiunea de a găti o are de mică, a învățat de la bunică și mamă.

Dezvoltă, împreună cu soțul o mică afacere, oferă spații de cazare în casa sa pentru turiștii care vin la Slobozia Mare. Cu turiștii a venit și o oportunitate de a-și dezvolta afacerea. 

„Anul trecut cu pandemia asta, s-a oprit totul în loc și ne-am oprit și noi așa. Fiind fără lucru și stând acasă am făcut pentru noi dulceață din flori de salcâm și flori de soc. Peste vreo lună când au început să vină turiștii, feciorul mi-a dat un impuls, dar și eu nu pot sta fără lucru și am primit turiști, i-am servit cu dulceața noastră și au rămas surprinși” ne declară maria Minciună.

Au înțeles că produsul autohton este la mare căutare pentru cei care vin în zonă, și au depus la concursul de granturi desfășurat de GAL „Lunca Prutului de Jos”, din fondurile Uniunii Europene, pentru a oferi clienților produse de calitate, cu un gust al copilăriei.  

„Avem dumadă din ardei care se face numai în zona noastră, la Sud, dulceața din măcieș, din porumbele, ketchup de casă cu prune. Am chiar cumpărături din Chișinău care au fost la noi și acum comandă produsele noastră. Proiectul presupune crearea unui spațiu de producere, utilaje cum e tocătorul, mașina de spălat vase, masă de lucru și cuptoare. Planificăm să preparăm toată producția la lemne cum se făcea pe timpuri. Plitele sunt din Bulgaria cu cuptor și reglare de temperatură” ne-a mai spus doamna Maria.

Ne spune că materia primă o achiziționează de la producătorii locali, ori folosesc ceea ce cresc singuri în grădină. Când i-am vizitat, era în plină desfășurare producția dulceții din flori de salcâm.

„Din dumadă vom face un brand local și se va numi ”De la tanti Mașa”. Așa îmi zic toți chiar dacă sunt Maria, așa de pe timpuri mă știu. Rețetele sunt încă de la mama și bunica. E un mare ajutor din partea GAL și a Uniunii Europene pentru că făceam în cantități mai mici, dar acum vom putea să ne dezvoltăm mai departe” a punctat maria Minciună.

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Articole similare