Publică un anunț
piatasud.md

Cu suportul Uniunii Europene 2 clustere și 9 antreprenori din Cahul au primit asistență financiară

Cu suportul Uniunii Europene 2 clustere și 9 antreprenori din Cahul au primit asistență financiară

Patru clustere din regiunile Cahul și Ungheni au primit granturi în valoare de 100.000 euro fiecare, iar 19 antreprenori din ambele regiuni au primit granturi în valoare de la 14.000 până la 24.000 euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. 

Asistența financiară pentru clustere și sectorul privat este direcționată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii, toate acestea contribuind la crearea de noi locuri de muncă și la sporirea atractivității regiunilor pentru noi investiții.

„Asistența acordată de Uniunea Europeană regiunilor Ungheni și Cahul din Moldova le face mai atractive pentru localnici, turiști și investitori care își înființează companii aici. Recentele concursuri de granturi, organizate ca parte a programului ‘EU4Moldova: Regiuni-cheie’ pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru clustere au atras peste 100 de cereri, demonstrând un interes sporit din partea antreprenorilor din ambele regiuni de a investi și de a-și dezvolta afacerea, ceea ce va contribui la crearea de noi locuri de muncă și noi oportunități de creștere economică a regiunilor. Încurajez sectorul privat, societatea civilă și autoritățile locale din ambele regiuni să păstreze elanul și să rămână implicați activ în procesul de transformare a Ungheni și Cahul în regiuni prospere, care vor avea un rol important în contextul statutului actual al Moldovei de țară candidată la UE”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova în timpul ceremoniei de înmânare a certificatelor de grant.

Alături de clustere, șapte companii existente și 12 start-up-uri din regiunile Cahul și Ungheni vor beneficia de asistență financiară din partea UE. Afacerile susținute acoperă diverse domenii de activitate: agricultură, turism, patiserie, croitorie, materiale de construcție ș.a. 

Certificat de grant oferite pentru regiunea Cahul:

 1. Clusterul turistic VIA Cahul – 100 000 euro
 2. Clusterul Struguri de masă din regiunea Cahul – 100 000 euro
 3. Modernizarea secției de producere a cărnii, SRL Car-Sud – 24 000 euro
 4. Dezvoltarea și digitalizarea atelierului de producere a rochiilor de mireasă, SRL ZOE ROWYN – 24 000 euro
 5. Modernizarea secției de panificație, S.A. CahulPan – 24 000 euro
 6. Dezvoltarea activității de agrement și hipism, Potcoava Verde – 14 000 euro
 7. Lansarea unui atelier de producere a fototapetului și publicității interioare, SRL Lumea Construcțiilor – 14 000 euro
 8. Dezvoltarea turismului rural, SRL Vercom-JNG – 14 000 euro
 9. Drone pentru agricultură, SRL Terra One – 14 000 euro
 10. Dezvoltarea producției de textile și tricotaje pentru copii, Î.I. Botnari Natalia – 14 000 euro
 11. Lansarea unui atelier de producere a articolelor vestimentare, SRL Norm Holding – 9375 euro

În total, cele 19 afaceri vor crea peste 74 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în regiunile Cahul și Ungheni.  Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite, pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor-cheie. 

Una din beneficiare este compania SA „CAHULPAN”, producător autohton de produse de panificație, patiserie, cofetărie și băuturi nealcoolice din municipiul Cahul. Compania a primit un grant în valoare de 24.000 euro pentru modernizarea secției de panificație.

„Grație programului ‘EU4Moldova: Regiuni-cheie’ vom face primul pas în procesul de retehnologizare a companiei, prin achiziția a două cuptoare ultramoderne. Astfel, cei peste 180 de angajați ai companiei și locuitorii regiunii Sud din Moldova vor beneficia de suportul financiar al Uniunii Europene”, spune Directorul SA „CAHULPAN”,  Vadim Culidobri.  

Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni oferite în perioada 2020-2024 în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” va fi de aproximativ 1,7 milioane de euro. Valoarea totală a granturilor destinate clusterelor din regiunile Cahul și Ungheni este de 800.000 euro.

Articole similare