Publică un anunț
piatasud.md

Cum a apărut Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul

Cum a apărut Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul

Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul și-a început activitatea pe baza apelor minerale cu proprietăți curative deosebite, descoperite în 1960. 

Pe parcurs s-a format un iaz, pentru completarea căruia a fost necesară forarea unei sonde arteziene, care a fost efectuată în primăvara anului 1965 de către o echipă de prospectori din Cahul. Astfel s-a format Lacul Sărat. 

Construcția stațiunii a început la sfârșitul anilor 70 în apropierea izvoarelor termale de apă minerală (360C), similară apelor mațesta din Rusia. Stațiunea a fost constituită din policlinică balneologică, complex hotelier, un bloc de alimentare cu restaurant și spații pentru manifestări culturale și de divertisment. 

Sanatoriul Nufărul Alb Cahul

La 3 iulie 1984 a avut loc deschiderea oficială a policlinicii balneare și a secției de hidroterapie.

În 1985 a fost dat în folosire blocul de cazare a sanatoriului cu o capacitate de 200 de locuri cu cantină, club, bibliotecă. În martie 1986 a fost dată în folosire încă 306 de locuri.

În 1992 a fost schimbată denumirea sanatoriului, prin decizia primăriei din 15 iulie 1992, din Sanatoriul ”Drujba” a fost schimbat în Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul.

La 7 octombrie 1996 în incinta policlinicii balneare a fost dat în exploatare buveta cu apă minerală Nufărul Alb.

Sanatoriul reprezentă un centru de recuperare a sănătății și curativ-profilactică cu regim staționar. Reabilitarea sănătății se realizează prin implicarea factorilor naturali: ape minerale, nămol, îmbinate cu fizioterapie, gimnastică medicală, ș.a.. 

Sanatoriul Nufărul Alb Cahul

Baza curativ-diagnostică a sanatoriului este construită din câteva secții: de băi, de fizioterapie, de tratament cu ozocherită și parafină. În sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul funcționează o serie de cabinete de tratament și diagnosticare: cabinete de hidro-terapie, de masaj clasic și subacvatic, de acupunctură, sălile de gimnastică curativă și mecano-terapie dotate cu echipamente ce determină randamentul înalt al procesului de tratament, pentru inhalații, laborator chimic și biochimic, cabinet roentgen și de diagnostic funcțional, secția stomatologică. 

Vezi și: Documentar: Sanatoriul „Nufărul Alb”. Cum se lecuiesc și petrec timpul liber pacienții

De asemenea, sunt foarte eficiente pentru tratarea pacienților camerele de microclimă artificială și de relaxare psihologică. În cadrul sanatoriului „Nufărul Alb” din Cahul funcționează buvetă cu apă minerală, o bibliotecă cu sală de lectură, club, biliard, sală de dans, și piscină.

Cel mai recent serviciu oferit este speoterapia – metodă de tratament care constă în plasarea pacienților în condiții de microclimă asemănător peșterilor sau minelor de sare. 

Sanatoriul Nufărul Alb Cahul

În 2009 pe data de 12 iunie a avut loc deschiderea Piscinei exterioare.

Sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahulși-a câștigat faima binemeritată nu numai în țară, dar și peste hotarele ei, datorită apei minerale bogate în brom și iod și se aplică la tratarea bolilor sistemului nervos central și periferic, ginecologice, inflamatorii, aparatului cardio-vascular, aparatului locomotor, maladiile tractului digestiv și bolilor de piele. Apa minerală de la Cahul este unică prin componența sa energetică și chimică compusă din: rasol cald de Sulf (78 mg/l), rasol cald de Natriu-Clor (M 69–72 g/l), Iod (22 mg/l), Brom (136 mg/l).

Apa minerală potabilă acționează cu succes asupra tuturor sistemelor și funcțiilor organismului uman. Mineralizarea joasă, mediul alcalin, prezența ionilor de kaliu și magneziu în apă și energetica ei deosebită, contribuie la normalizarea secreției gastrice, activează eliminarea fierii și urinei, regulează funțiile organelor gastrointestinale și a rinichilor, îmbunătățește metabolismul. 

Sanatoriul Nufărul Alb Cahul

În 2011 au fost efectuate lucrări de reparare și renovare a blocului de cazare.

Pe perioada anului 2014 s-au efectuat lucrări de renovare și modernizare a policlinicii balneare.

În 2016 a fost deschisă camera Salină a Sanatoriului „Nufărul Alb” , fiind unica în Republica Moldova, mărindu-și capacitatea de tratare a 100 pacienți concomitent.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului ” www.ziuadeazi.md – platformă locală credibilă și sustenabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații.Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.

Articole similare