Cum a reușit Republica Moldova să exporte pe piața UE primele loturi de carne proaspătă de pasăre și ouă
Parcursul agenților economici din Republica Moldova pentru a atinge standardele europene și a reuși să facă primele exporturi de carne proaspătă de pasăre și ouă pe piața Uniunii Europene a fost unul complex.
Aceasta a însemnat întâi de toate doi ani de eforturi coordonate, în care ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și partenerii săi au lucrat intens pentru a revizui și ajusta un șir de acte normative și reglementări. Printre aceste acte se numără legi esențiale precum Legea nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor, normele sanitar-veterinare pentru produse de origine animală, precum și alte reglementări care stabilesc criteriile de igienă, calitate și biosecuritate.
Procesul de conformare a inclus un audit legislativ riguros, menit să evalueze compatibilitatea cadrului nostru de reglementare cu directivele europene. Acest exercițiu a reprezentat o analiză detaliată și o ajustare a tuturor reglementărilor ce garantează că produsele noastre de origine animală respectă aceleași standarde stricte ca în statele membre.
„Produsele moldovenești merită să fie cunoscute și să intre pe piața europeană, acolo unde pot concura cu succes alături de alte produse de calitate. Carnea și ouăle din Republica Moldova sunt sigure, sănătoase și produse în condiții care respectă toate cerințele de igienă și biosecuritate. Este o mândrie națională că produsele noastre ajung pe mesele consumatorilor din Uniunea Europeană, iar cetățenii noștri beneficiază, de asemenea, de aceleași standarde ridicate de siguranță și calitate”, susține secretarul de stat responsabil de domeniul zootehnic Iurie Scripnic.